Ντόναλντ Τραμπ: Σχέδιο κράτησης μεταναστών στο Γκουαντάναμο

Ο Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη του νομοθετική επιτυχία από την ανάληψη των καθηκόντων του, υπέγραψε το νομοσχέδιο Λέικεν Ράιλι, αποκαλύπτοντας τα σχέδιά του για τη μεταφορά 30.000 παράτυπων μεταναστών στο Γκουαντάναμο.

Μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου, ο Τραμπ δήλωσε ότι σκοπεύει να ανοίξει κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο, το οποίο θα χρησιμοποιείται για τη φυλάκιση «των χειρότερων εγκληματιών και παράτυπων μεταναστών που απειλούν τον αμερικανικό λαό».

«Ορισμένοι από αυτούς είναι τόσο επικίνδυνοι, που δεν εμπιστευόμαστε τις χώρες τους για να τους κρατήσουν, επειδή ανησυχούμε ότι θα επιστρέψουν. Γι’ αυτό θα τους στείλουμε στο Γκουαντάναμο. Αυτό θα διπλασιάσει άμεσα τη χωρητικότητα», τόνισε.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το Γκουαντάναμο «ένα δύσκολο μέρος για να βγεις». Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δεν έχει δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες σχετικά με το εκτελεστικό διάταγμα για το νέο κέντρο κράτησης.

Προτού αναλάβει, ο Τραμπ είχε επισημάνει την «εισβολή» των μεταναστών, κατηγορώντας τους ότι «μολύνουν το αίμα» των ΗΠΑ και προκαλούν αύξηση της εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με τον Guardian, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του σχεδίου Τραμπ για μαζικές απελάσεις είναι η εύρεση χώρων κράτησης. Παρά τις προθέσεις του προέδρου να απελάσει εκατομμύρια που διαμένουν παράνομα στις ΗΠΑ, η διαδικασία σύλληψης και απέλασης μπορεί να είναι χρονοβόρα.

Η φυλακή του Γκουαντάναμο, που ιδρύθηκε το 2002 στην αμερικανική βάση στην Κούβα, έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης λόγω των συνθηκών κράτησης και των ισχυρισμών για βασανιστήρια. Οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν είχαν δεσμευτεί για το κλείσιμό της, αλλά δεν το κατάφεραν.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις της New York Times, το Γκουαντάναμο χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τη φυλάκιση ορισμένων μεταναστών που εντοπίζονται στη θάλασσα, σε διαφορετικό χώρο από εκείνους που κατηγορούνται για τρομοκρατία.

Το νομοσχέδιο Λέικεν Ράιλι, το οποίο υπέγραψε ο Τραμπ, εντοπίζει ότι οι Αρχές θα πρέπει να κρατούν και να απελαύνουν μετανάστες που κατηγορούνται για συγκεκριμένα εγκλήματα, ακόμα και χωρίς καταδίκη, εφόσον βρίσκονται παράνομα στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο νόμος απαριθμεί εγκλήματα όπως η διάρρηξη, η κλοπή και η επίθεση σε αστυνομικό, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κράτηση και απέλαση χωρίς προηγούμενη καταδίκη. Παρέχει επίσης στους γενικούς εισαγγελείς των πολιτειών το δικαίωμα να μηνύσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε περιπτώσεις εγκλημάτων που διαπράττονται από μετανάστες με αβέβαιο νομικό καθεστώς.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Στάρμερ: Σημαντικές Συζητήσεις στο Λονδίνο

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, συναντά τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, στο Λονδίνο για συζητήσεις που αφορούν την ΕΕ, το Κυπριακό, και διμερή θέματα.

Το ΕΛΚ αναθέτει στον Κ. Χατζηδάκη σημαντικές ευρωπαϊκές αρμοδιότητες

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανέθεσε στον Κ. Χατζηδάκη σημαντικές αρμοδιότητες σε θέματα όπως ο προϋπολογισμός, ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η ψηφιακή πολιτική.

Επίσκεψη Πούτιν στην παραμεθόρια περιοχή του Κουρσκ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε την περιοχή του Κουρσκ, όπου αντάμωσε με τοπικούς αξιωματούχους και εθελοντές, προβαίνοντας σε σφοδρές δηλώσεις κατά της Ουκρανίας.

Σημαντικές συναντήσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη και την πολιτική συνοχής

Σημαντικές συναντήσεις στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ και της πολωνικής προεδρίας της ΕΕ, με συζητήσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το δημογραφικό.