Η Συμβολή του Ξενοδοχειακού Κλάδου στην Ελληνική Οικονομία

Κλάδο-κλειδί της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ο ξενοδοχειακός κλάδος, όπως αναδεικνύει η έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων (ΙΤΕΠ). Σύμφωνα με τη μελέτη με τίτλο “Η Συμβολή του Ξενοδοχειακού Κλάδου στην Ελληνική Οικονομία”, που παρουσίασε ο Δρ. Γεώργιος Σώκλης, Επίκουρος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου στο συνέδριο του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος στην έκθεση HORECA, ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί έναν από τους κλάδους με το μεγαλύτερο “ειδικό βάρος” στην ελληνική οικονομία.

Η μελέτη εξετάζει τους πολλαπλασιαστές του ξενοδοχειακού κλάδου, τις διακλαδικές διασυνδέσεις με άλλους κλάδους, τη συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, τη συμβολή του στο εξωτερικό ισοζύγιο, τη δημιουργία εισοδημάτων σε άλλους κλάδους, καθώς και τη συμβολή του στα φορολογικά έσοδα.

Από τα συμπεράσματα της μελέτης προκύπτει ότι κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος, δημιουργεί (άμεσα και έμμεσα) προϊόν αξίας 1,55 ευρώ στην ελληνική οικονομία. Επίσης, κάθε 1 εκατομμύριο ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος, δημιουργεί (άμεσα και έμμεσα) 29,8 θέσεις πλήρους απασχόλησης στην ελληνική οικονομία.

Για κάθε 1 ευρώ που παράγεται από τον ξενοδοχειακό κλάδο, δημιουργείται συνολική αξία παραγωγής περίπου 1,55 ευρώ στην ελληνική οικονομία. Οι 5 κλάδοι που ωφελούνται περισσότερο από τον ξενοδοχειακό κλάδο σε όρους παραγωγής είναι: χονδρικό & λιανικό εμπόριο (21%), τρόφιμα (20%), γεωργία (15%), διαχείριση ακίνητης περιουσίας (6%) και ενέργεια (4%).

Ο ξενοδοχειακός κλάδος συνεισφέρει σημαντικά στα δημόσια έσοδα, μέσω των έμμεσων φόρων επί του ξενοδοχειακού προϊόντος, ενώ παράλληλα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Η έρευνα αναδεικνύει επίσης τη σημασία του ξενοδοχειακού κλάδου για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης για την αγορά τροφίμων και ποτών στα ελληνικά ξενοδοχεία αφορά σε ελληνικά προϊόντα.

Τέλος, η έρευνα αναδεικνύει την σημαντική συνεισφορά του ξενοδοχειακού κλάδου στη δημιουργία εισοδημάτων σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στα φορολογικά έσοδα, ενισχύοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Αεροπορική επιδρομή της Ουκρανίας εναντίον στρατιωτικού αεροδρομίου στη Ρωσία

Οι ειδικές δυνάμεις του στρατού της Ουκρανίας πραγματοποίησαν αεροπορική επίθεση εναντίον του στρατιωτικοώ αεροδρομίου Μπορισογκλέμπσκ στη Ρωσία, πλήττοντας χώρο αποθήκευσης κατευθυνόμενων βομβών και εκπαιδευτικό αεροσκάφος.

Συζητήσεις για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τον Πολιτισμό στη Νίσυρο

Συζητήσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών και της περιφέρειας, τον τουρισμό και τον πολιτισμό ως μοχλό ανάπτυξης στη Νίσυρο. Αναλύονται οι προκλήσεις και οι προοπτικές για την περιοχή.

Η Πάτρα γίνεται ‘έξυπνη πόλη’: Η τεχνολογία εξυπηρετεί τους πολίτες

Η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας αποτελεί τον πυρήνα του στρατηγικού σχεδίου για τη μετατροπή της Πάτρας σε 'έξυπνη πόλη', βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών σε πολλούς τομείς όπως η κινητικότητα, η ενέργεια, το περιβάλλον, οι υδάτινοι πόροι, η πυροπροστασία και οι δημόσιες συμβάσεις.

Νεαρή οδηγός λεωφορείου: Η Παρασκευή Κάφκια σπάει στερεότυπα

Η 23χρονη Παρασκευή Κάφκια αποφάσισε να ακολουθήσει την αγάπη της για την οδήγηση λεωφορείων, σπάζοντας στερεότυπα και αντιμετωπίζοντας προκαταλήψεις.