Μείωση κόκκινων δανείων: Σημαντική ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία

Κατά 25 δισ. ευρώ περιορίστηκαν τα “κόκκινα” δάνεια σε τράπεζες και servicers το γ’ τρίμηνο πέρυσι σε σχέση με το 2019, από τα 92 δισ. ευρώ στα 67 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά έχουν καταγραφεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τα στελέχη του οποίου αναφέρουν ότι η σημαντική αυτή μείωση του ιδιωτικού χρέους αποτελεί έναν από τους λόγους για τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης. Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, στον περιορισμό των “κόκκινων” δανείων συνετέλεσαν μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες που βελτίωσαν σημαντικά τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Οι νέες πρωτοβουλίες διευρύνουν κατά πολύ το πλαίσιο εφαρμογής του εξωδικαστικού και το επίπεδο της προστασίας για δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες.
Οι αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΕΘΟ αναφέρουν ενδεικτικά για το τι ισχύει έως σήμερα:
-Αυτόματη και υποχρεωτική αποδοχή από τράπεζες και Δημόσιο της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών.
-Ένταξη ατόμων με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών με αυξημένα όρια στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
-Επιπλέον υψηλότερο “κούρεμα” 28% στην οφειλή.
-Ειδικότερα, με την τεκμαιρόμενη συναίνεση των πιστωτών στην αίτηση εξωδικαστικού των ευάλωτων, ενισχύθηκε η προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, με 2.673 ευάλωτα νοικοκυριά να επωφελούνται από ρυθμίσεις οφειλών.
-Σταθερό επιτόκιο 3% για 3 χρόνια για όλες τις ρυθμίσεις (Δημόσιο, τράπεζες, servicers).
-Δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο των νομικών προσώπων τα οποία έχουν τεθεί σε λύση ή εκκαθάριση, από τα συνυπόχρεα για τις οφειλές πρόσωπα.
-Δυνατότητα προκαταβολής έως 10% για οφειλέτες στους οποίους έχει κοινοποιηθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού, με εξαίρεση τους ευάλωτους οφειλέτες.
-Δυνατότητα επανάντλησης οφειλών, ώστε να περιληφθούν οφειλές προς το Δημόσιο που βεβαιώθηκαν στο μεσοδιάστημα, εάν καθυστερήσει η χορήγηση πρότασης αναδιάρθρωσης για οποιονδήποτε λόγο.
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι μέσω του προγράμματος “ΗΡΑΚΛΗΣ” οι τράπεζες πέτυχαν αξιοσημείωτη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια τους. Το γ’ τρίμηνο του 2024 το ποσοστό έφτασε το 4,6% (το 2019 το ποσοστό ανερχόταν στο 40,6%). Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός περιλαμβάνουν αυξημένα εισοδηματικά όρια, υποχρέωση προθεσμιών, απαλλαγή οφειλέτη και δημιουργία μηχανισμού αποζημίωσης ζημιωθέντων.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Κριτική του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή της ΝΔ

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κρίνει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με ευθύνες υπουργών και κυβερνητικών στελεχών.

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος: Οι Βασικές Αλλαγές και Τα Κίνητρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσίασε τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που προβλέπει επενδυτικά καθεστώτα, δανεία, και κίνητρα για την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Συνάντηση Τουρκίας και Συρίας για την YPG

Συζητήθηκε η πιθανότητα ενσωμάτωσης της YPG στις συριακές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη συνάντηση του επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών με τον Σύρο πρόεδρο.

Συνελήφθη ο Χρήστος Μαυρίκης για απόπειρα δωροδοκίας αρεοπαγίτη

Η σύλληψη του Χρήστου Μαυρίκη για απόπειρα δωροδοκίας αρεοπαγίτη προκαλεί σοκ με αναφορές σε παλαιότερες καταδίκες του.