Ευρωπαϊκή Ένωση: Προσπάθεια για την Ανθεκτικότητα των Υδάτων

Το κείμενο του European Newsroom, απόσπασμα του οποίου ακολουθεί, συντάχθηκε από κοινού από τα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων AFP, ANSA, APA, Belga, BTA, DPA, EFE, Lusa, STA.

Η ΕΕ ανακοίνωσε σειρά πολιτικών σε μια προσπάθεια να αποκτήσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση των υδάτων στην Ένωση και να διαμορφώσει την επικείμενη Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ανθεκτικότητα των Υδάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα εκθέσεις για την εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα, της Οδηγίας για τις πλημμύρες και της Οδηγίας Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική.

Στην έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα αναφέρεται ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα. «Τα κράτη μέλη έχουν εν γένει βελτιώσει τη γνώση για τα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα, καθώς και την παρακολούθηση τους, έχουν αυξήσει τις δαπάνες και βελτίωσαν την εφαρμογή της σχετικής με τα ύδατα νομοθεσίας της ΕΕ, αν και υπάρχουν σημαντικές περιφερειακές διαφορές».

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται μια αλλαγή νοοτροπίας σε ό,τι αφορά την εκτίμηση των υδάτων, δήλωσε στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA η επίτροπος Τζέσικα Ρόσγουελ. «Το νερό είναι πλέον ένας στρατηγικός πόρος για την ασφάλειά μας», υπογράμμισε.

Ωστόσο τα κράτη μέλη εξακολουθούν να έχουν δουλειά μπροστά τους για να επιτύχουν τους στόχους της ΕΕ, καθώς μόνο το 39% των επιφανειακών υδάτων έχουν καλό οικολογικό στάτους και μόνο 26,8% έχουν καλό χημικό στάτους. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εκτεταμένη μόλυνση από υδράργυρο και άλλους τοξικούς ρυπαντές, πρόσθεσε η Κομισιόν. Οι πλημμύρες, η έλλειψη νερού και η ξηρασία δημιουργούν επίσης αυξανόμενη ανησυχία.

Τα κράτη μέλη καλούνται να συμμορφωθούν από το 2027 με τα επίπεδα ρύπανσης και να διασφαλίσουν ότι τα λύματα αντιμετωπίζονται καταλλήλως. Πρέπει μεταξύ άλλων να προωθήσουν την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων, να καταπολεμήσουν την παράνομη εξόρυξη υδάτων και να αυξήσουν την αποδοτικότητα των υδάτινων πόρων. Εντούτοις αυτή τη στιγμή μοιάζει απίθανο τα κράτη να μπορέσουν να επιτύχουν αυτούς τους στόχους μέχρι το 2027, αναφέρεται στην έκθεση.

Η επίτροπος Ρόσγουελ υπογράμμισε ότι η νομοθεσία της ΕΕ για τα ύδατα υφίσταται, όμως η εφαρμογή της είναι ελλιπής. Για να κλείσει το χάσμα, ανακοίνωσε πως θα υπάρξει διάλογος με κάθε χώρα της ΕΕ.

Επίσης οι ξηρασίες και οι ελλείψεις νερού δημιουργούν προβλήματα στα υδάτινα αποθέματα της ΕΕ, ενώ ο κίνδυνος να αυξηθούν οι πλημμύρες θεωρείται υψηλός. Παρά την πρόοδο που παρατηρήθηκε από την Επιτροπή στην εφαρμογή της Οδηγίας για τις Πλημμύρες όσον αφορά τη διαχείριση του κινδύνου αυτού, οι Βρυξέλλες συνιστούν στις πρωτεύουσες να βελτιώσουν το σχεδιασμό και τις διοικητικές δυνατότητές τους, καθώς και να επενδύσουν καταλλήλως στην πρόληψη των πλημμυρών.

«Οι πλημμύρες γίνονται όλο και πιο συχνές, πιο έντονες και πιο θανατηφόρες. Κανένα τμήμα της Ευρώπης δεν είναι προστατευμένο απ’ αυτές. Η επένδυση στην πρόληψη των πλημμυρών και σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης είναι το κλειδί», δήλωσε η Ρόσγουελ.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Η Meta υιοθετεί τις ελληνικές θέσεις για την ψηφιακή ενηλικίωση

Η Meta υιοθετεί τις ελληνικές θέσεις για την ενιαία ψηφιακή ηλικία ενηλικίωσης, προστασία ανηλίκων και επαλήθευση ηλικίας σε ψηφιακές υπηρεσίες.

Προκλήσεις και Προοπτικές στον Ελληνικό Αμπελώνα

Ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης στον ελληνικό αμπελώνα, με προβλέψεις για το μέλλον και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Προτάσεις για ανάπτυξη και ανανέωση του τομέα.

Προγράμματα ΔΥΠΑ για Επανένταξη Ανέργων και Κρατουμένων

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης υλοποιεί προγράμματα για την επανένταξη ανέργων και κρατουμένων στην αγορά εργασίας, παρέχοντας επαγγελματική κατάρτιση και στήριξη στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, εκθέτει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τις προκλήσεις στα θαλάσσια σύνορα και τις επενδύσεις σε λιμένες και υποδομές.