Η Ελλάδα στην Πρώτη Γραμμή της Τεχνητής Νοημοσύνης: Δηλώσεις Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

«Η Ελλάδα συμμετέχει στη διεθνή διάσκεψη για την τεχνητή νοημοσύνη ουσιαστικά ως ένας συνδιαμορφωτής των ευρωπαϊκών εξελίξεων γύρω από τον κρίσιμο αυτό τομέα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής για δράση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

«Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που έχει καταρτίσει μία συνεκτική εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη. Είμαστε μία από τις επτά ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες απονεμήθηκε το ”AI Factory”, μια σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδοτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη υποδομών τεχνητής νοημοσύνης σε ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε μια χώρα η οποία έχει εξαιρετικά πλούσιο επιστημονικό ταλέντο που δραστηριοποιείται στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Είμαστε μια χώρα στην οποία πολλές μεγάλες ξένες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη επενδύσει, δημιουργώντας μεγάλα κέντρα επεξεργασίας δεδομένων, μεγάλα data centers» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να μπορέσουμε να εντοπίσουμε και εκείνα τα πεδία όπου χρειάζεται η παρέμβαση του κράτους ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειές της.
 
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:
 
Η Ελλάδα συμμετέχει στη διεθνή διάσκεψη για την τεχνητή νοημοσύνη ουσιαστικά ως ένας συνδιαμορφωτής των ευρωπαϊκών εξελίξεων γύρω από τον κρίσιμο αυτό τομέα.
Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που έχει καταρτίσει μία συνεκτική εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη. Είμαστε μία από τις επτά ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες απονεμήθηκε το «AI Factory», μια σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδοτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη υποδομών τεχνητής νοημοσύνης σε ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε μια χώρα η οποία έχει εξαιρετικά πλούσιο επιστημονικό ταλέντο που δραστηριοποιείται στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Είμαστε μια χώρα στην οποία πολλές μεγάλες ξένες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη επενδύσει, δημιουργώντας μεγάλα κέντρα επεξεργασίας δεδομένων, μεγάλα data centers.
Είμαστε μια χώρα η οποία μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των έξυπνων παρεμβάσεων, προκειμένου να μπορέσουμε να ελέγξουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, και είμαστε μια χώρα η οποία ήδη χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης.
Προσβλέπω σε μια σειρά από ουσιαστικές συναντήσεις και στη δυνατότητά μας, όπως είπα, όχι απλά να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουμε στη χώρα μας μια «επανάσταση παραγωγικότητας», αλλά να μπορέσουμε να εντοπίσουμε και εκείνα τα πεδία όπου χρειάζεται η παρέμβαση του κράτους ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειές της.
Θα αναφέρω εδώ ενδεικτικά, για ακόμη μια φορά, τα ζητήματα ψυχικής υγείας των παιδιών και των νέων, ένα ζήτημα το οποίο με απασχολεί προσωπικά πολύ και στο οποίο η Ελλάδα έχει ήδη παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας και οι έφηβοί μας δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις ως προς την ψυχική τους υγεία, ως αποτέλεσμα της έκθεσής τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πληροφορίες που τυγχάνουν επεξεργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ακατάλληλο το νερό σε επτά περιοχές του δήμου Σερρών λόγω αυξημένων τιμών ουρανίου

Αυξημένες τιμές ουρανίου σε πηγές νερού στον δήμο Σερρών οδηγούν σε απαγόρευση πόσης και μαγειρέματος. Ενημέρωση από τη ΔΕΥΑΣ και το υπουργείο Υγείας.

Η Συμβιωτική Σχέση Ανθρώπου και Τεχνητής Νοημοσύνης στο Μέλλον της Εργασίας

Η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Ευθυμίου, στο Digital World Summit Greece 2025 αναδεικνύει τη σημασία της συμβιωτικής σχέσης μεταξύ ανθρώπου και Τεχνητής Νοημοσύνης για το μέλλον της εργασίας.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Αγιορείτες

Συζητήθηκαν θέματα ενίσχυσης του Αγίου Όρους και γενικότερα ζητήματα της Ιεράς Κοινότητας κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους του Αγίου Όρους.

Συνέδριο Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού: Ανάδειξη της Γαστρονομίας ως Στοιχείο Βιώσιμης Ανάπτυξης

Περισσότεροι από 30 εισηγητές και φορείς θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού που θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαΐου στον συνεδριακό χώρο του ΟΚΑΑ στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, με εστίαση στη σύνδεση της γαστρονομίας με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον πολιτισμό.