Επιτυχημένη θεραπεία αλλεργίας στα φιστίκια: Η νέα στρατηγική που εφαρμόστηκε

Παιδιά με αλλεργία στα φιστίκια που κατανάλωναν σταδιακά μεγαλύτερες δόσεις αγορασμένου φιστικοβούτυρου πέτυχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά απευαισθητοποίησης σε σύγκριση με εκείνα που απέφευγαν τα φιστίκια, όπως διαπιστώθηκε σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “NEJM Evidence”.

Στην έρευνα συμμετείχαν 73 παιδιά ηλικίας 4-14 ετών, τα οποία μπορούσαν να ανεχθούν το ισοδύναμο τουλάχιστον μισού φιστικιού. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες που είτε έπρεπε να συνεχίσουν να αποφεύγουν τα φιστίκια είτε να δοκιμάσουν τη νέα στρατηγική. Τα παιδιά της ομάδας που κατανάλωνε φιστίκια ξεκίνησαν με ελάχιστη ημερήσια δόση 1/8 κουταλάκι του γλυκού φιστικοβούτυρο και αύξαναν σταδιακά τη δόση τους, υπό ιατρική παρακολούθηση, κάθε οκτώ εβδομάδες κατά τη διάρκεια 18 μηνών καταλήγοντας σε μία κουταλιά της σούπας φιστικοβούτυρο ή ισοδύναμη ποσότητα διαφορετικού προϊόντος φιστικιού. Κανένα παιδί της ομάδας που κατανάλωνε φιστίκια δεν παρουσίασε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις και μόνο ένα χρειάστηκε επινεφρίνη.

Μετά τη θεραπευτική αγωγή, 32 παιδιά που κατανάλωναν φιστίκια συμμετείχαν σε μια δοκιμασία σίτισης για να αξιολογηθεί πόσο φιστίκι μπορούσαν να φάνε χωρίς αλλεργική αντίδραση. Όλα τα παιδιά μπόρεσαν να ανεχθούν τη μέγιστη ποσότητα των εννέα γραμμαρίων πρωτεΐνης φιστικιού ή τρεις κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο. Αντίθετα, μόνο τρία από τα 30 παιδιά της ομάδας αποφυγής, τα οποία υποβλήθηκαν στη δοκιμασία σίτισης αφού είχαν αποφύγει τα φιστίκια, μπόρεσαν να ανεχθούν αυτή την ποσότητα.

Για να διαπιστωθεί πόση διάρκεια είχαν τα αποτελέσματα αυτά, τα παιδιά της ομάδας που κατανάλωναν φιστίκια και μπορούσαν να ανεχθούν εννιά γραμμάρια πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της δοκιμής σίτισης, συνέχισαν να καταναλώνουν τουλάχιστον δύο κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο εβδομαδιαίως για 16 εβδομάδες και στη συνέχεια απέφυγαν εντελώς τα φιστίκια για οκτώ εβδομάδες. Σε μια τελική δοκιμή σίτισης που έγινε μετά την περίοδο αποχής, 26 από τα 30 παιδιά που έλαβαν θεραπεία, συνέχισαν να ανέχονται εννιά γραμμάρια πρωτεΐνης φιστικιού. Από την ομάδα αποφυγής, οι τρεις συμμετέχοντες που μπόρεσαν να φάνε εννιά γραμμάρια πρωτεΐνης φιστικιού χωρίς αντίδραση στην προηγούμενη δοκιμασία διατροφής θεωρήθηκε ότι είχαν αναπτύξει φυσική ανοχή στα φιστίκια.

Έπειτα από ολοκληρωμένη ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν από όλα τα παιδιά συμμετέχοντες στη μελέτη, προκύπτει ότι το 68,4% της ομάδας που κατανάλωνε φιστίκια πέτυχε να μην έχει αλλεργική αντίδραση στα φιστίκια με διάρκεια, ενώ μόνο το 8,6% της ομάδας αποφυγής ανέπτυξε φυσική ανοχή.

Επόμενος στόχος της ερευνητικής ομάδας, με επικεφαλής επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Icahn στο Mount Sinai, είναι να επεκτείνει την έρευνα σε περισσότερα αλλεργιογόνα τρόφιμα.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Η Στρατηγική Καινοτομίας της Ελλάδας: Η Σημασία των Κάθετων Οικοσυστημάτων

Ο εταίρος της ΕΥ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ταραντίλης, αναλύει τη σημασία της στρατηγικής καινοτομίας της Ελλάδας και των κάθετων οικοσυστημάτων.

Τραμπ: Πιστεύει ότι ο Πούτιν επιθυμεί την ειρηνική λύση στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει την πίστη του ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιθυμεί την ειρηνική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ο Ζελένσκι καλεί για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ουκρανία: Ζελένσκι ζητά από Τραμπ να συμβουλευτεί το Κίεβο για αποφάσεις

Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε από τον αμερικανό ομόλογό του, Τραμπ, να μην πάρει αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς την έγκριση του Κιέβου, δείχνοντας αποφασιστικότητα στη διαχείριση της κρίσης με τη Ρωσία.

Συνάντηση Πατριάρχη Βαρθολομαίου με Πάπα Λέοντα ΙΔ’ στο Βατικανό

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με Πάπα Λέοντα ΙΔ' στο Βατικανό, όπου συζητήθηκαν οικουμενικά θέματα και σχέδια για την επερχόμενη επέτειο της Α' Οικουμενικής Συνόδου.