Η ομιλία του Τζ. Ντ. Βανς και οι επιπτώσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης

Δύο ημέρες μετά την ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζ. Ντ. Βανς, η οποία διαμόρφωσε ένα νέο και διαφορετικό πλαίσιο στις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης, η έκπληξη που προκάλεσε αυτή η αλλαγή παραμένει. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς μπορεί η Ευρώπη να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση.

Η ομιλία δεν ήρθε ως έκπληξη, καθώς ο Τραμπ και οι συνεργάτες του είχαν ήδη εκφράσει τις προθέσεις τους. Τώρα, με την εξουσία στα χέρια τους, προχωρούν από τις προθέσεις στις πράξεις.

Στο Μόναχο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντέδρασαν με αποτροπιασμό και δυσπιστία, ενώ υπήρξε και μια αίσθηση πανικού. Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι η στρατιωτική προστασία από τις ΗΠΑ δεν είναι πλέον εξασφαλισμένη και ότι ο Τραμπ μπορεί να προχωρήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία με τον Πούτιν που θα υπονομεύσει την ασφάλεια της Ουκρανίας και της Ευρώπης.

Η ανησυχία αυτή ενισχύθηκε από την ομιλία του Βανς, ο οποίος κατηγόρησε την Ευρώπη για καταστολή της ελευθερίας του λόγου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντέτειναν ότι θα αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά αυτές οι δηλώσεις δεν είναι καινούργιες.

Ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα ήρθε με την ανακοίνωση ότι η Ευρώπη δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, οι οποίες θα διεξαχθούν στη Σαουδική Αραβία, παρά το γεγονός ότι οι απόψεις της θα ληφθούν υπόψη.

Η ιστορική μνήμη των Ευρωπαίων είναι βαθιά ριζωμένη, καθώς το σύμφωνο του 1938 δεν απέτρεψε τη ναζιστική Γερμανία, επιτρέποντάς της να συνεχίσει την επεκτατική πολιτική της. Η κατάσταση αυτή φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα αν οι τρέχουσες εξελίξεις θα οδηγήσουν σε παρόμοια αποτελέσματα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Κάγια Κάλας, αναρωτήθηκε αν η Ευρώπη έχει ξαναβρεθεί σε παρόμοια κατάσταση, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε «Μόναχο, ποτέ ξανά». Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, σχετικά με την ειρηνική διαδικασία στην Ουκρανία, προσθέτουν περαιτέρω ανησυχία για το μέλλον της περιοχής.

Αργότερα, ο Τραμπ επικοινώνησε με τον Πούτιν, ανακοινώνοντας ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα ξεκινήσουν άμεσα, με την κατάσταση να παραμένει τεταμένη.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Εορτασμός των πολιούχων του Καστελλορίζου: Η σημασία της Μεγίστης στην κυριαρχία της Πατρίδας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τόνισε τη σημασία της Μεγίστης στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας, κατά την συμμετοχή του στον εορτασμό των πολιούχων του Καστελλορίζου.

Συμπλοκή στην Τζενίν: Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγορεί τους Ισραηλινούς

Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγορεί σήμερα Ισραηλινούς στρατιώτες ότι άνοιξαν πυρ με "πραγματικά πυρά" εναντίον μιας αντιπροσωπείας ξένων διπλωματών που επισκεπτόταν την Τζενίν, περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Ευρώπη και η Ορθοδοξία: Στροφή προς τις θρησκευτικές ρίζες

Η Ευρώπη επιστρέφει στις θρησκευτικές της ρίζες με την ενίσχυση της Ορθοδοξίας. Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας πρωταγωνιστεί στην προώθηση των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη, μετά την Κεντροευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Συνάντηση Προσευχής στη Βιέννη.

Ανακοίνωση ΚΕΔ: Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ 2025

Η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού ανακοίνωσε τις ημερομηνίες και πληροφορίες για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για το έτος 2025, καθώς και τις διαδικασίες δήλωσης και εξέτασης των υποψηφίων.