Καινοτομία και Εξαγωγές: Ο Κρίσιμος Ρόλος στην Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας

Στην ανάγκη να απαντήσουμε άμεσα ως χώρα στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει ώστε να δημιουργηθούν ελληνικές εταιρείες που να μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στις μεγάλες διεθνείς αγορές της Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης, αναφέρθηκε ο εταίρος της ΕΥ (Ernst and Young), καθηγητής και πρώην υπουργός Χρήστος Ταραντίλης στην ημερίδα με θέμα την έρευνα και την καινοτομία που διοργανώθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.«Καινοτομία σημαίνει εξαγωγές και αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε ότι η λέξη «καινοτομία» ταυτίζεται με τις «εξαγωγές», καθώς ένα προϊόν (ή αντίστοιχα μια υπηρεσία) χαρακτηρίζεται καινοτόμο όταν ο θετικός αντίκτυπος του είναι τόσο μεγάλος ώστε να μπορεί να εξαχθεί στις μεγάλες διεθνείς αγορές. Με αυτόν τον τρόπο, η καινοτομία θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου (διαφορά μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών) και, άρα, στη μείωση των ελλειμμάτων της χώρας, αποδίδοντας σημαντικά έσοδα στο κράτος, αυξάνοντας το ΑΕΠ και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Τόνισε επίσης ότι η επέκταση των ελληνικών εταιρειών σε διεθνές επίπεδο, λόγω των εξαγωγών των καινοτόμων προϊόντων τους, θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αναχαιτίζοντας και αντιστρέφοντας το κύμα μετανάστευσης χιλιάδων εξειδικευμένων επιστημόνων των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων.Στη συνέχεια, ο κ. Ταραντίλης εστίασε ιδιαίτερα στην ανθεκτικότητα που προσδίδει η επίτευξη καινοτομίας έναντι κρίσεων και απρόβλεπτων γεγονότων, αναφέροντας ως παράδειγμα τη συμβολή της καινοτομίας στον τομέα της βιοτεχνολογίας με την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων, όπως αυτού της Pfizer-BioNTech, προστατεύοντας την υγεία των πολιτών και την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.Ακολούθως, ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής που επιτυγχάνεται με την εφαρμογή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, όπως η έγκαιρη διάγνωση σοβαρών ασθενειών με τις ακριβείς αναλύσεις ιατρικών εικόνων, η εξατομικευμένη ιατρική με την ανάπτυξη προσαρμοσμένων θεραπειών για ασθενείς, η εξατομικευμένη εκπαίδευση, αφενός με τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού ανάλογα με τις ανάγκες και την πρόοδο των μαθητών/τριών, αφετέρου με τις διαδικτυακές πλατφόρμες εξατομικευμένης μάθησης και ανατροφοδότησης στους μαθητές και τις μαθήτριες.Κλείνοντας, ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε ότι βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη επιχειρήσεων που καινοτομούν είναι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, κυρίως στα πρώιμα στάδια των εταιρειών, καθώς και η δημιουργία, διακράτηση και προσέλκυση ταλαντούχων επιστημόνων, για τη δημιουργία ικανών ομάδων με όραμα και ανθεκτικότητα στις δυσκολίες.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Καθέλκυση του Φορμίωνα: Νέα εποχή για το Πολεμικό Ναυτικό

Η καθέλκυση του Φορμίωνα σηματοδοτεί τη μετάβαση του Πολεμικού Ναυτικού σε μια νέα εποχή, ενισχύοντας την ελληνική αμυντική βιομηχανία και την αυτονομία του στόλου.

Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Χαλάρωση των Κανόνων Ασφαλούς Τρίτης Χώρας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει χαλάρωση των κανόνων για την έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και τη μείωση της πίεσης στα συστήματα ασύλου.

Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ επικρίνει τον ΠΟΥ ως “ετοιμοθάνατο” – Αντιδράσεις στην ετήσια συνέλευση στη Γενεύη

Ο αμερικανός υπουργός Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ επέκρινε σήμερα ως "ετοιμοθάνατο" τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καλώντας τους υπουργούς Υγείας του κόσμου και τον ΠΟΥ να αντιδράσουν στην αποχώρησή τους ως έκκληση αφύπνισης. Οι αντιδράσεις στην ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ στη Γενεύη ήταν έντονες, με τον υπουργό να επισημαίνει τη συνεργασία με άλλες χώρες που σκέπτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζει ελπίδες για συμφωνία στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας για την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Συρίας.