Αποτυχία έγκρισης από το ουκρανικό κοινοβούλιο για τη νομιμοποίηση του προέδρου

Η απόφαση για τη νομιμοποίηση του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι δεν βρήκε αρκετή υποστήριξη στο ουκρανικό κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί.

Μια απόφαση που επαναβεβαιώνει τη νομιμοποίηση του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν κατάφερε να αποκτήσει την απαιτούμενη υποστήριξη για την έγκρισή της από το ουκρανικό κοινοβούλιο την περασμένη Δευτέρα.

Σε μια ειδική συνεδρίαση της ουκρανικής εθνικής αντιπροσωπείας για την επέτειο της εισβολής του στρατού της Ρωσίας, το κείμενο που ψηφίστηκε από 218 μέλη του κοινοβουλίου δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 226 ψήφους για να εγκριθεί.

Περίπου 54 μέλη της ουκρανικής Βουλής παραμένοντας στην αίθουσα, απείχαν από την ψηφοφορία, μεταξύ των οποίων 38 εκλεγμένα με το κόμμα του προέδρου, το οποίο ονομάζεται “Υπηρέτης του Λαού”.

Το ψήφισμα, που κατατέθηκε από την ηγεσία του κοινοβουλίου, αντιπροσωπεύει μια συμβολική ένδειξη προς τον αρχηγό του κράτους, η νομιμότητα του οποίου είχε αμφισβητηθεί πρόσφατα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φάνηκε να υποστηρίζει θέσεις της Ρωσίας σχετικά με το θέμα.

Το κείμενο υπογραμμίζει ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξελέγη σε ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές, με την εντολή του να μην αμφισβητείται από τον ουκρανικό λαό ή το κοινοβούλιο, αναφερόμενο στο άρθρο 108 του ουκρανικού Συντάγματος.

Παρά το γεγονός ότι η θητεία του κ. Ζελένσκι είχε λήξει τον Μάιο, δεν διεξήχθησαν εκλογές στην Ουκρανία λόγω των συνθηκών πολέμου και στρατιωτικού νόμου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα τον Ζελένσκι ως “δικτάτορα”, καθώς δεν είχαν διεξαχθεί εκλογές στη χώρα.

Μέχρι στιγμής, ο ουκρανός πρόεδρος καταφέρνει, με βάση μεταβαλλόμενες πλειοψηφίες, να εγκρίνει νόμους, καθώς συχνά λείπουν αρκετά μέλη του κόμματός του ή πολιτικοί πιστοί σε αυτόν από την ουκρανική Βουλή.

Χωρίς την υποστήριξη του κοινοβουλίου, δεν είναι δυνατή η επικύρωση ή η θέση σε ισχύ πιθανών διεθνών συμφωνιών, όπως μια ενδεχόμενη συνθήκη ειρήνης με τη Ρωσία ή σύμβαση με εταιρείες ή το δημόσιο των ΗΠΑ για τις ουκρανικές πρώτες ύλες, όπως οι σπάνιες γαίες που ενδιαφέρουν τον ενοίκιο του Λευκού Οίκου.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Η Βουλγαρία ανάμεσα στους κορυφαίους εξαγωγείς βοτάνων στην Ευρώπη και παγκοσμίως

Η Βουλγαρία ξεχωρίζει ως μία από τις κορυφαίες χώρες στην εξαγωγή βοτάνων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας και Τροφίμων Γκεόργκι Τάχοφ. Με περισσότερα από 200 είδη βοτάνων που συλλέγονται στη χώρα, η Βουλγαρία διαθέτει σημαντικό δυναμικό για την ανάπτυξη της παραγωγής και εξαγωγής τσαγιών και βοτάνων.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κάλεσμα για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κάλεσε για αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη και για δράση από τη διεθνή κοινότητα για την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Επίθεση του Παύλου Μαρινάκη στο ΠΑΣΟΚ για την άκρατη λαϊκιστική κριτική

Ο Υφυπουργός Παύλος Μαρινάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το για χρήση άκρατης λαϊκιστικής κριτικής. Αντιδρά στην αντιπολίτευση του κόμματος και υπερασπίζεται την αλήθεια με αναρτήσεις και αναφορές σε δηλώσεις του.

ΚΚΕ: “Η υγεία δεν είναι εμπειρία, αλλά δικαίωμα του λαού”

Το ΚΚΕ εκφράζει την άποψή του για την κατάσταση της υγείας στη χώρα και καλεί τον λαό να αγωνιστεί για δωρεάν και καθολική υγεία.