Πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Χρόνιες παθογένειες και εγκληματικά λάθη στον σιδηρόδρομο

Το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) αποκαλύπτει τις χρόνιες παθογένειες και τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Στις 178 σελίδες του πορίσματος, παρουσιάζονται οι αιτίες που οδήγησαν στη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στις 28 Φεβρουαρίου 2023, επισημαίνοντας πως συνέβη επειδή οι δύο συρμοί κινούνταν σε αντίθετες κατευθύνσεις στην ίδια γραμμή.

Η σύγκρουση δεν ήταν τυχαία, αλλά αποτέλεσμα μιας σειράς παραλείψεων και αδυναμιών που είχαν συσσωρευτεί στον τομέα του σιδηροδρόμου, ειδικά μετά την αποψίλωση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, η συντήρηση του δικτύου είχε ατονήσει, με προσωπικό να απομακρύνεται και εναπομείναντες υπάλληλοι να αντιμετωπίζουν μεγάλο φόρτο εργασίας.

Επιπλέον, η έλλειψη προληπτικής συντήρησης και οι αδυναμίες στη διαχείριση των σταθμαρχών επηρέασαν καταλυτικά την ασφάλεια του δικτύου. Η Hellenic Train δεν μπορούσε να αποδείξει ότι παρείχε επαρκή εκπαίδευση στους μηχανοδηγούς της, γεγονός που ενδέχεται να συνέβαλε στην τραγωδία.

Η σύγκρουση στα Τέμπη ήταν η κορύφωση των παθογενειών του σιδηροδρομικού δικτύου, με τον σταθμάρχη να μην χρησιμοποιεί την αυτοματοποιημένη μέθοδο για τη ρύθμιση της διαδρομής του IC-62, γεγονός που οδήγησε σε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η συναισθηματική και ψυχολογική φόρτιση του σταθμάρχη, λόγω προηγούμενων λαθών, επιβάρυνε περαιτέρω την κατάσταση.

Το μοιραίο δυστύχημα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 57 ζωών, με αρκετούς να απανθρακώνονται, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Η έλλειψη κριτηρίων ασφαλείας και η ταχύτητα της σύγκρουσης είχαν καταστροφικές συνέπειες, με πυρόσφαιρα να δημιουργείται αμέσως μετά την πρόσκρουση.

Το πόρισμα υπογραμμίζει ότι η εξέταση των συνθηκών μπορεί να αποκαλύψει νέες ερωτήσεις, κυρίως σχετικά με την καύσιμη ύλη που προκάλεσε την πυρόσφαιρα, καθώς και την ανάγκη αξιολόγησης της χρήσης καλύτερων επιβραδυντικών υλικών για την ασφάλεια των επιβατών.

Τέλος, οι ερευνητές καταλήγουν σε 17 προτάσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας στον σιδηρόδρομο, επισημαίνοντας την ανάγκη για τη σύσταση ενός νέου δημόσιου φορέα για την αποτελεσματική διαχείριση των υποδομών και των αρμοδιοτήτων.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Προβλήματα στην έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη: Νέες εξελίξεις

Νέες εξελίξεις στην έρευνα της τραγωδίας στα Τέμπη με ανατροπή θεωριών και πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Διάγνωση καρκίνου του προστάτη για τον Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν διαγνώστηκε με επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη, με τους γιατρούς να εξετάζουν τις θεραπευτικές επιλογές.

Πτώση άνδρα από τον 24ο όροφο του Πύργου Απόλλων στην Αθήνα

Αναστάτωση προκλήθηκε στην Αθήνα μετά από πτώση 25χρονου άνδρα από τον 24ο όροφο του Πύργου Απόλλων, με τις αρχές να εξετάζουν την πιθανότητα αυτοκτονίας.

Αυτοκτονία άνδρα από τον 24ο όροφο του Πύργου Απόλλων στην Αθήνα

Σοκαριστική αυτοκτονία άνδρα από τον 24ο όροφο του Πύργου Απόλλων στην Αθήνα, με την πυροσβεστική και την αστυνομία να ερευνούν το περιστατικό.