Πολιτική Θύελλα στα Τέμπη: Αντιπαραθέσεις και Προτάσεις Δυσπιστίας

Στο νέο ασταθές πολιτικό περιβάλλον που δημιουργούν οι μαζικές συμμετοχές στα πανελλαδικά συλλαλητήρια για τα Τέμπη, η κυβέρνηση καλείται να δράσει. Οι διαδικασίες που δρομολογούνται στη Βουλή ενδέχεται να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση αντί να την εξισορροπήσουν.

Τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατανοούν ότι το κοινοβουλευτικό πενθήμερο που αρχίζει αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα θα φέρει σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς η αντιπολίτευση ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει όλα τα “πυρηνικά όπλα” που διαθέτει.

Σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό πρόγραμμα, από αύριο Τρίτη μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο, η Ολομέλεια θα μετατραπεί σε πεδίο μάχης, με αποκλειστικό θέμα τις συζητήσεις για τα Τέμπη, τη συγκρότηση Προανακριτικής και την πρόταση δυσπιστίας.

Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης έχουν ήδη αρχίσει να ερμηνεύουν τις διαδηλώσεις ως άμεση αμφισβήτηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Έχουν ζητήσει εκλογές και έχουν κάνει συγκρίσεις με την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Έντονος είναι ο προβληματισμός και στις τάξεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι θεωρούν απαραίτητο ένα σχέδιο αντίδρασης και αποκλιμάκωσης. Αν και δεν παρατηρούνται ακόμη ομαδοποιήσεις, είναι πιθανό να συζητηθεί η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο μέλλον.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική έρευνα σχετικά με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου εισάγεται στην Ολομέλεια αύριο, εκτός αν υπάρξει κάποια ανατροπή του προγραμματισμού.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει να τηρήσει την ίδια στάση που κράτησε και σε προηγούμενες παρόμοιες προτάσεις, με εκπροσώπηση από υπουργό, πιθανότατα τον Μάκη Βορίδη.

Όσον αφορά την ποινική ουσία της πρότασης και τις καταγγελίες περί συγκάλυψης ευθυνών για τη σιδηροδρομική τραγωδία, ο υπουργός Επικρατείας θα επικαλεστεί στοιχεία από δικαστικές έρευνες και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, που αναφέρει ότι οι υπουργοί ήταν απλώς παρατηρητές.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει τη συγκρότηση της επιτροπής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποδέχεται το σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ. Η θετική ψήφος της κυβερνητικής Κ.Ο. και η αναμενόμενη υποστήριξη από κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να οδηγήσουν στην έγκριση και σύσταση της επιτροπής, με πιθανό πρόεδρο τον Παναγή Καππάτο.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Αιχμές του Γιώργου Παπανδρέου για τα μέτρα της κυβέρνησης για το άσυλο

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για το άσυλο, εκφράζοντας την αντίθεσή του και προτείνοντας εμβάθυνση της Δημοκρατίας και ανθρωπιά.

Συγκρούσεις στη Συρία: Οκτώ νεκροί από σύγκρουση Βεδουίνων και Δρούζων

Συγκρούσεις μεταξύ φυλών Βεδουίνων και Δρούζων στη Σουέιντα της Συρίας οδήγησαν στον θάνατο οκτώ ανθρώπων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι αρχές απέστειλαν ενισχύσεις για να επιλύσουν την κατάσταση, σε μια από τις πρώτες πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην περιοχή.

Ανατροπές στην υπόθεση του θανάτου του Παναγιωτάκη από την Ειρήνη Μουρτζούκου

Η Ειρήνη Μουρτζούκου προκαλεί αναταράξεις με νέους ισχυρισμούς στην υπόθεση του θανάτου του Παναγιωτάκη, επιρρίπτοντας ευθύνες στη μητέρα του.

Αντίσταση έναντι κατηγοριών: Αποκάλυψη από τον αντιπρόεδρο της Βουλής

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Θανάσης Μπούρας, αντιδρά σε κατηγορίες που εμπλέκουν την κόρη του με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποκαλύπτοντας αποκλειστικές πληροφορίες.