Μελέτη: Η Υπερθέρμανση Απειλεί την Παγκόσμια Παραγωγή Τροφίμων

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nature Food” αναδεικνύει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων λόγω της υπερθέρμανσης. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Aalto στη Φινλανδία εξέτασαν τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αλλαγές στη θερμοκρασία, τις βροχοπτώσεις και την ξηρασία σε 30 είδη τροφίμων παγκοσμίως.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι περιοχές χαμηλού γεωγραφικού πλάτους είναι περισσότερο ευάλωτες στις αρνητικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης σε σχέση με τις περιοχές μεσαίου και υψηλού πλάτους. Αν η θερμοκρασία συνεχίσει να αυξάνεται, μέχρι και το ήμισυ της παραγωγής σε περιοχές με χαμηλό γεωγραφικό πλάτος μπορεί να κινδυνεύσει.

Επιπλέον, η μείωση της καλλιεργήσιμης γης για βασικές καλλιέργειες όπως ρύζι, καλαμπόκι και σιτάρι, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια ενεργειακή πρόσληψη τροφής. Ειδικά οι περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής φαίνεται να είναι η πιο ευάλωτη περιοχή, με σχεδόν τα τρία τέταρτα της παραγωγής να κινδυνεύουν από υπερθέρμανση.

Ωστόσο, οι περιοχές μεσαίου και υψηλού γεωγραφικού πλάτους φαίνεται να διατηρούν την παραγωγικότητά τους, με τη δυνατότητα αύξησης της ποικιλομορφίας των καλλιεργειών σε ορισμένες περιοχές. Η μελέτη προβλέπει ότι ορισμένες καλλιέργειες, όπως τα εύκρατα φρούτα, μπορεί να επεκταθούν σε πιο βορειότερες περιοχές.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Αναστροφή απόφασης για το έργο αιολικής ενέργειας στη Νέα Υόρκη

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακάλεσε την απόφασή της να διακόψει το μεγάλο έργο αιολικής ενέργειας Empire Wind 1 στη Νέα Υόρκη, με εκτιμώμενη αξία 2,5 δισ. δολαρίων, που θα παρέχει καθαρή ενέργεια σε 500.000 νοικοκυριά και θα δημιουργήσει 1.500 θέσεις εργασίας.

Οι κορυφαίοι προορισμοί για το καλοκαίρι του 2025

Νέος κατάλογος με τους κορυφαίους προορισμούς για το καλοκαίρι του 2025, με την Ίο να ξεχωρίζει για τις μαγευτικές παραλίες και την ποικιλία δραστηριοτήτων που προσφέρει.

Μικροπλαστικά στον Εγκέφαλο: Νέες Εκθέσεις Συνδέουν την Κατανάλωση Υπερεπεξεργασμένων Τροφίμων με Ψυχικές Διαταραχές

Νέες εκθέσεις από το επιστημονικό περιοδικό "Brain Medicine" αναδεικνύουν τη δυνητική επίδραση των μικροπλαστικών από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στην υγεία του εγκεφάλου και τις ψυχικές διαταραχές.

Η Μητέρα του Μηχανοδηγού Δημήτρη Μασσαλή Υπερασπίζεται τη Μνήμη του Γιου της

Η Σταυρούλα Καρύδη, μητέρα του μηχανοδηγού Δημήτρη Μασσαλή, μιλά για τη μνήμη του γιου της και την αναζήτηση της αλήθειας γύρω από το δυστύχημα στα Τέμπη.