Συζήτηση για την προανακριτική επιτροπή και την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή

Στο μεταίχμιο μεταξύ της συζήτησης, την Τρίτη, για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, και της σημερινής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα Τέμπη – κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μίλησε για το θέμα στην ΕΡΤ1.

Εν πρώτοις εξήγησε το “ναι” της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην προανακριτική κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου: “Με το υλικό που έχουμε αυτή τη στιγμή στη δικογραφία, ενδείξεις ενοχής δεν υπάρχουν, αλλά ότι πρέπει να εξετάσουμε αυτήν την υπόθεση στο πλαίσιο μιας προανακριτικής πρέπει να το κάνουμε”.

Παρατήρησε πάντως, ότι “στη χθεσινή 13ωρη διαδικασία, 90% ήταν πολιτικά και 10% για την ποινική υπόθεση”, εξ ου και το συμπέρασμά του, “η αντιπολίτευση εξετέθη”, γιατί, αντί να κάνει μια συζήτηση για την ποινική υπόθεση, “χθες είχαμε μια πολιτική συζήτηση για τα Τέμπη συνολικά”. Αλλά αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, “σημαίνει πολιτική εκμετάλλευση”.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι “δικαιοσύνη σημαίνει να τιμωρηθεί ο ένοχος, αλλά και να μην τιμωρηθεί ο αθώος”. Ειδικώς για τους πολιτικούς, παρατήρησε ότι σε καμία χώρα στον κόσμο οι πολιτικοί δεν δικάζονται από τα αστικά δικαστήρια. Επειδή δε, υπάρχει διαχρονικά μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, “υπάρχει ο κίνδυνος να παραπέμπονται αθώοι”, ταυτόχρονα με τον κίνδυνο ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, προειδοποίησε.

Επιστρέφοντας στην υπόθεση των Τεμπών, ο Μ. Βορίδης σημείωσε ότι τα άλλα άτομα που συμμετείχαν στη σύσκεψη, πλην του Χρ. Τριαντόπουλου, “παραπέμπονται για την παράβαση των καθηκόντων τους, που περιγράφονται με ακρίβεια”. Ενώ “η μόνη εμπλοκή του κυρίου Τριαντόπουλου είναι ότι φέρεται να συμμετείχε σε μια άτυπη σύσκεψη κατά την εισαγγελέα. Δεν το αρνείται ο κ. Τριαντόπουλος ότι ήταν εκεί στις 3/3”, αλλά αυτό που λέει είναι ότι “δεν είχε καμία απολύτως αρμοδιότητα με το επίδικο αντικείμενο”, διευκρίνισε.

Ερωτηθείς στη συνέχεια πώς θα προσέγγιζε η πλειοψηφία τυχόν νέο αίτημα για τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, απάντησε ότι κάθε πρόταση εξαρτάται από το περιεχόμενό της.

Ενώ στο ερώτημα για το αν διαπιστώνεται αιτιώδης σχέση μεταξύ μη εκτέλεσης της σύμβασης 717 και της σύγκρουσης των τρένων, τόνισε ότι αυτό δεν εξετάζεται στο πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας των Μεταφορών (ΕΔΟΣΑΑΜ) και “τα υπόλοιπα είναι γνώμες”. Ακόμη δε και η γνώμη του προέδρου του Οργανισμού, Χρήστου Παπαδημητρίου είναι “η γνώμη κάποιου”. Σε κάθε περίπτωση, στην προηγούμενη Επιτροπή της Βουλής για το θέμα, απορρίφθηκε η αιτιώδης σχέση, υπενθύμισε τέλος.

Ν. Παπ.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Συνάντηση Προέδρου Βουλγαρίας με Αυτοκράτορα Ιαπωνίας στο Τόκιο

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, συναντήθηκε με τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Ναρουχίτο, στο Τόκιο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του, ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Αποχαιρετισμός στον Νίκο Γαλανό: Ένας Θρύλος του Ελληνικού Κινηματογράφου

Ο Νίκος Γαλανός, θρύλος του ελληνικού κινηματογράφου, απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ένας άνδρας που έμεινε πιστός στην ελευθερία του και την τέχνη του.

Τραμπ: Πιστεύει στην επιθυμία του Πούτιν για ειρηνική λύση στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον Πούτιν για την ειρηνική λύση στην Ουκρανία, ενώ ο Ζελένσκι ζητά περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Στρατηγική Καινοτομίας της Ελλάδας: Η Σημασία των Κάθετων Οικοσυστημάτων

Ο εταίρος της ΕΥ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ταραντίλης, αναλύει τη σημασία της στρατηγικής καινοτομίας της Ελλάδας και των κάθετων οικοσυστημάτων.