Αύξηση επιπέδων συναγερμού στην Ευρώπη από τον Εμανουέλ Μακρόν

Η ανησυχία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών εντάθηκε χθες, όταν ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε έτοιμος να επεκτείνει την πυρηνική προστασία της Γαλλίας στους Ευρωπαίους συμμάχους. Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ανέφερε ότι η απειλή πολέμου από τη Ρωσία είναι υπαρκτή, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

Η προσφορά της πυρηνικής ομπρέλας από τον Μακρόν βασίζεται στο γεγονός ότι η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία είναι οι μόνες χώρες στην Ευρώπη με πυρηνικά όπλα, τη στιγμή που και οι ΗΠΑ και η Ρωσία διαθέτουν αντίστοιχο οπλοστάσιο. Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία του πυρηνικού αποτρεπτικού μηχανισμού της χώρας του, τονίζοντας ότι από το 1964 έχει συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι σκοπεύει να ανοίξει τη στρατηγική συζήτηση για την προστασία μέσω της αποτροπής στους ευρωπαϊκούς συμμάχους, σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις διαπραγματεύσεις για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ είναι προτεραιότητα, με λιγότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, κάτι που είχε τονίσει ήδη από το 2020. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ενισχύσει την επιχειρηματολογία του Μακρόν, ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις και την απομάκρυνση των ΗΠΑ από τη στήριξη της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η πυρηνική αποτροπή μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ειδικά καθώς οι ΗΠΑ και η Ρωσία χρησιμοποιούν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια κατά τη διάρκεια κρίσεων. Ο Μακρόν χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως απειλή για τη Γαλλία και την Ευρώπη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν σύμμαχοι, αλλά και την ανάγκη προετοιμασίας για κάθε ενδεχόμενο.

Επιπλέον, ο Μακρόν ανακοίνωσε τη διοργάνωση συνάντησης για τους αρχηγούς του ευρωπαϊκού στρατού στο Παρίσι, με σκοπό τη συζήτηση ανάπτυξης ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης δεν πρέπει να λαμβάνονται από ΗΠΑ ή Ρωσία.

Η νέα γεωπολιτική κατάσταση έχει κινητοποιήσει και τη Γερμανία, με τον Μακρόν να αναφέρεται στην ανάγκη συνεργασίας με τους Γερμανούς και Βρετανούς για την επέκταση της πυρηνικής αποτροπής. Ο Φρίντριχ Μερτς, υποψήφιος καγκελάριος, έχει ήδη τονίσει τη σημασία αυτής της συνεργασίας.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Συνάντηση Πατριάρχη Βαρθολομαίου με Πάπα Λέοντα ΙΔ’ στο Βατικανό

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με Πάπα Λέοντα ΙΔ' στο Βατικανό, όπου συζητήθηκαν οικουμενικά θέματα και σχέδια για την επερχόμενη επέτειο της Α' Οικουμενικής Συνόδου.

Διπλωματικές εξελίξεις στην Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν

Αισιοδοξία για την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία προκύπτει από την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν, με προτάσεις για άμεσες διαπραγματεύσεις.

Αποχαιρετισμός στον Νίκο Γαλανό: Ένας θρύλος του ελληνικού κινηματογράφου

Ο Νίκος Γαλανός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά στον ελληνικό κινηματογράφο.