Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Ενίσχυση Άμυνας και Προκλήσεις από την Ουάσινγκτον

Οι ηγέτες των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής, επικεντρωμένοι στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Η σύνοδος αυτή πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει παγώσει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, απειλώντας τη διατλαντική συμμαχία και τη μεταπολεμική τάξη.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνόδου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε έκκληση ώστε να μην μειωθεί η πίεση προς τη Ρωσία για τον τερματισμό της επιθετικής της πολιτικής.

Η αμερικανική απόφαση να αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια δεν είναι η μόνη ενέργεια κατά του Κιέβου. Η Ουάσινγκτον έχει σταματήσει επίσης τη ροή πληροφοριών προς την Ουκρανία, γεγονός που επηρεάζει και τα οπλικά συστήματα HIMARS, τα οποία πλέον δεν λαμβάνουν σήματα, καθιστώντας τα πρακτικά ανενεργά.

Η ρωσική απειλή και οι αβέβαιες στάσεις των ΗΠΑ έχουν οδηγήσει σε ανατροπές στην πολιτική της Ευρώπης. Η Γερμανία, παραδοσιακά προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία, προγραμματίζει τώρα σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση της άμυνάς της. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σχέδιο για τον οπλισμό της Ευρώπης με τη διάθεση 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες χωρίς να επηρεαστεί το έλλειμμά τους.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει έναν σαφή και άμεσο κίνδυνο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, συνάντησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου, όπου η Γερμανία εκπροσωπείται από τον απερχόμενο καγκελάριο, Ολαφ Σολτς.

Αν και η συνάντηση των 27 θα υποστηρίξει την Ουκρανία, δεν αναμένονται νέες ανακοινώσεις οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο. Περί τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ είναι προγραμματισμένα για την Ουκρανία το 2025, και πολλές χώρες δεν θεωρούν αναγκαία την αύξηση αυτού του ποσού σε αυτή τη φάση.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι επιθυμεί να ξεκινήσει μια στρατηγική συζήτηση για την προστασία της Ευρώπης μέσω της γαλλικής πυρηνικής ομπρέλας, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα έχει μετατρέψει τη σύρραξη στην Ουκρανία σε παγκόσμια κρίση.

Ωστόσο, η ενότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι δεδομένη. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, που υποστηρίζει τις θέσεις του Τραμπ και του Πούτιν, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα αντιταχθεί σε οποιοδήποτε γραπτό συμπέρασμα σχετικά με την Ουκρανία.

«Για την Ουκρανία, ο στόχος είναι να βρεθεί συμφωνία ανάμεσα στους 27, ή τουλάχιστον σχεδόν», αναφέρει ευρωπαίος διπλωμάτης. «Το σημαντικό είναι να στηριχθεί η Ουκρανία».

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Επιβολή 30% δασμών από τις ΗΠΑ: Ανησυχία στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την επιβολή οριζόντιων δασμών 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα προκαλεί ανησυχία στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Μπρατάκος, επισημαίνει τη σημασία της διαπραγμάτευσης και της ψυχραιμίας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων.

Επέτειος δολοφονίας Θάνου Αξαρλιάν: “Η μνήμη του παραμένει ζωντανή”, λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει τη σημασία της μνήμης του Θάνου Αξαρλιάν, 33 χρόνια μετά τη δολοφονία του, στέκεται ενάντια στο μίσος και τον φανατισμό.

Συγκλονίζει η μεταφορά της Ειρήνης Μουρτζούκου στο Κορυδαλλό

Η Ειρήνη Μουρτζούκου μεταφέρθηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού μετά την απολογία της για τον φόνο των παιδιών της. Η 25χρονη κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη με ομόφωνη απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα.

Αντίδραση Ιράν σε Επαναφορά Κυρώσεων ΟΗΕ: “Αναλογική Απάντηση” Ανακοίνωσε Υπουργείο Εξωτερικών

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε ότι θα αντιδράσει με αναλογικό τρόπο σε ενδεχόμενη επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ η Ευρώπη εξετάζει την ενεργοποίηση του "μηχανισμού snapback".