Συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενίσχυση της Ουκρανίας και της ευρωπαϊκής άμυνας

Η ανάγκη για άμεσες διπλωματικές και οικονομικές εγγυήσεις προς την Ουκρανία, προκειμένου να ανταπεξέλθει στη ρωσική εισβολή, αναδείχθηκε στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά από πάνω από 12 ώρες συζητήσεων μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, κατέστη σαφές ότι:

  • Η Ουκρανία πρέπει να βρίσκεται σε ισχυρή θέση για να διασφαλίσει την ειρήνη.
  • Διαπραγματεύσεις που αφορούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια απαιτούν τη συμμετοχή της Ευρώπης.
  • Η ΕΕ χρειάζεται νέα κεφάλαια για την ανάπτυξη της αμυντικής της βιομηχανίας, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους των κρατών-μελών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε επίσης στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, χωρίς να αμφισβητήσει τη βορειοατλαντική συμμαχία. Οι 27 ηγέτες χαιρέτισαν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο “ReArm Europe”, τονίζοντας ωστόσο ότι η ευρωπαϊκή άμυνα πρέπει να είναι σε πλήρη συμφωνία με το ΝΑΤΟ.

Ο Ευρωπαϊκός Συμβούλιο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους συννομοθέτες να προχωρήσουν γρήγορα στην απλοποίηση του νομικού και διοικητικού πλαισίου για τις κοινές αμυντικές προμήθειες και τη βιομηχανική συνεργασία, προκειμένου να επιλυθούν τα εμπόδια που καθυστερούν την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Σημαντική είναι και η αναφορά στην ανάγκη προστασίας όλων των χερσαίων, εναέριων και θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ, ώστε να συμβάλλει στην ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της.

Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις δεν ήταν χωρίς προκλήσεις. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία προκάλεσαν εντάσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, με τη Σλοβακία να επιδιώκει διευθετήσεις σχετικά με τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της.

Η Ουγγαρία, για την οποία δεν έγινε καμία αναφορά στα τελικά συμπεράσματα, συνέχισε να μπλοκάρει αποφάσεις κατά της Ρωσίας, γεγονός που ενδέχεται να επιφέρει περαιτέρω εντάσεις στο μέλλον.

Η ελληνική κυβέρνηση, μαζί με τις κυβερνήσεις της Κροατίας και της Κύπρου, εξέφρασε την ενόχλησή της για τις ad hoc συναντήσεις που δεν περιλάμβαναν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία στο θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχώρησε από τις Βρυξέλλες αφού ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την ευρωπαϊκή άμυνα, πριν το συμβούλιο ολοκληρωθεί τυπικά.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, έστειλε μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες, τονίζοντας τη σημασία της αύξησης των αμυντικών δαπανών για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Νέα σεισμική δόνηση στον Μαρμαρά

Νέα σεισμική δόνηση εντάσεως 4 βαθμών σημειώθηκε στη Θάλασσα του Μαρμαρά, ανοικτά των ακτών του Μπουγιούτσκμετζέ. Η δόνηση αισθάνθηκε και στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία του “Χρυσού Θόλου” για αντιπυραυλική άμυνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία του "Χρυσού Θόλου" σε πρότυπο "Σιδηρού Θόλου" για αντιπυραυλική άμυνα, με κόστος 175 δισ. δολάρια και αντιδράσεις από Ρωσία και Κίνα.

Αναθεώρηση Συμφωνίας ΕΕ-Ισραήλ: Εντατικοποιείται η Διπλωματία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ, σε αντίδραση της απαγόρευσης εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από το Ισραήλ. Η διπλωματία εντείνει τις προσπάθειές της για επίλυση της κρίσης.

Σύλληψη Χρήστου Μαυρίκη για απόπειρα δωροδοκίας δικαστή

Ο Χρήστος Μαυρίκης, γνωστός από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, συνελήφθη για απόπειρα δωροδοκίας δικαστή σχετικά με εκκρεμή δίκη.