Ανάλυση: Εισαγωγές όπλων των ευρωπαϊκών κρατών μελών του NATO υπερδιπλασιάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια

Οι εισαγωγές όπλων των ευρωπαϊκών κρατών μελών του NATO έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, με το 60% και πλέον από αυτές να εισήχθησαν αμερικανικά όπλα, σύμφωνα με έκθεση του SIPRI, του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη με έδρα τη Στοκχόλμη.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, 26 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν τις αμυντικές δυνατότητες της ηπείρου διαβλέποντας την απεμπλοκή των ΗΠΑ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Την πενταετία 2020-2024, η Ουκρανία έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο, ενώ οι ΗΠΑ εδραίωσαν περαιτέρω τη θέση του μεγαλύτερου εξαγωγέα, ακολουθούμενες από τη Γαλλία, σύμφωνα με το SIPRI.

Οι εισαγωγές όπλων των ευρωπαϊκών κρατών μελών του NATO αυξήθηκαν αλματωδώς (+105%) σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία (2015-2019), αντανακλώντας τον γενικό επανεξοπλισμό της Ευρώπης σε αντίδραση στην απειλή της Ρωσίας, σχολιάζει το SIPRI.

Οι ΗΠΑ προμήθευσαν το 64% αυτών των όπλων, αύξηση από το 52% την περίοδο 2015-2019.

Αντιμέτωπα με την ολοένα πιο φιλοπόλεμη Ρωσία και τις εντάσεις στις διατλαντικές σχέσεις επί πρώτης προεδρίας Τραμπ, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του NATO προσπάθησαν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές όπλων και να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία εξοπλισμών, σημειώνει ο Πίτερ Βέζεμαν, κύριος ερευνητής του προγράμματος για τις μεταφορές όπλων στο SIPRI.

Η Γαλλία διπλασίασε τις εξαγωγές της στην Ευρώπη σε σύγκριση με την περίοδο 2015-2019, κυρίως λόγω των πωλήσεων μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα και στην Κροατία και τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία.

Η Ρωσία υπέστη τις συνέπειες των διεθνών κυρώσεων και των πιέσεων των ΗΠΑ σε συμμάχους της, με τις εξαγωγές της να μειώνονται μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.

Η Ινδία και η Κίνα ενισχύουν τη δική τους βιομηχανία όπλων, ενώ η Εγγύς Ανατολή διατηρεί σταθερές εξαγωγές όπλων από το Ισραήλ, παρά τις εντάσεις στην περιοχή.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κριτική στον Μητσοτάκη για την κατάσταση στην Παλαιστίνη

Ο Σωκράτης Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάσταση στην Παλαιστίνη, καταδικάζοντας τη γενοκτονία και απαιτώντας άμεση δράση και ανθρωπιστική βοήθεια.

Τηλεφωνική Συνομιλία Ζελένσκι – Τραμπ Πριν την Συνάντηση με Πούτιν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ πριν από τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, όπως αναφέρει πηγή.

ΚΚΕ: Πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή – Δήλωση Κουτσούμπα

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέρθηκε σήμερα στην πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων στην υπόθεση των Τεμπών.

ΠΑΣΟΚ: Κοντογεώργης για πρόταση διενέργειας ποινικής εξέτασης

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης αναφέρθηκε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ποινική εξέταση και τη θέση της κυβέρνησης σε θέματα δικαιοσύνης και δημόσιου τομέα.