Μεταβολές Κλιματικών Παραμέτρων στην Ελλάδα: Συνέπειες για τη Γεωργία

Στοιχεία για τις μεταβολές τα τελευταία 30 χρόνια τριών μετεωρολογικών παραμέτρων που αποτελούν κλειδί για τη γεωργία (ξηρασία, βροχοπτώσεις, θερμοκρασία) παρουσιάστηκαν από την Greenpeace και κλιματικούς επιστήμονες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με τίτλο “Κλίμα και Γεωργία σε αλληλένδετη κρίση”.

Βασικό συμπέρασμα που προέκυψε, στο πλαίσιο έκθεσης που εκπονήθηκε από επιστήμονες και συνεργάτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι ότι “η ανοδική τάση 30 ετών της θερμοκρασίας φτάνει τη μέση τιμή της χώρας στον +1,5 ° C, ενώ τοπικά ξεπερνά τους +2 ° C κυρίως στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας”.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν μάλιστα ότι η ανοδική τάση της θερμοκρασίας ήταν ήδη εμφανής στις κλιματικές προσομοιώσεις για την ανατολική Μεσόγειο που είχαν δημοσιευθεί πριν από περίπου 20 χρόνια. Άλλα ανησυχητικά ευρήματα, που παρουσιάζονται στην έκθεση, είναι η σημαντική αύξηση των ισχυρών βροχοπτώσεων, η σημαντική μείωση των ημερών παγετού, οι ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες και οι παρατεταμένες διάρκειες θερμοκρασιών με πρωτοφανείς αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές τους και τα κανονικά για την εποχή τους προβιομηχανικά επίπεδα.

“Οι μεταβολές των κλιματικών παραμέτρων (κυρίως οι αλλαγές στη θερμοκρασία, την ξηρασία, τις βροχοπτώσεις και τον παγετό) μπορούν να επιφέρουν αλλαγές τόσο στο είδος των καλλιεργειών ανά περιοχή και στην απόδοσή τους, όσο και στις εφαρμοζόμενες καλλιεργητικές πρακτικές, όπως η άρδευση και η αντιμετώπιση ασθενειών. Οι επιπτώσεις αυτές εξαρτώνται από το είδος, την έκταση και την ένταση των μεταβολών των κλιματικών παραμέτρων”, σημειώνει η έκθεση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη μελέτη, τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να επηρεάσουν πολύ μεγάλο ποσοστό των καλλιεργειών, των εκτροφών και των υποδομών, υπονομεύοντας το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα και γενικότερα της κοινωνίας και οικονομίας στις πληγείσες περιοχές.

Στόχος της εκδήλωσης, όπως επισήμανε η υπεύθυνη της Εκστρατείας της Βιώσιμης Γεωργίας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Έλενα Δανάλη ήταν να τονιστεί η ανάγκη για κλιματική δράση.

Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και συντονιστής της ομάδας των κλιματικών επιστημόνων που συνέταξαν την έκθεση, δρ. Κώστας Λαγουβάρδος, επισημαίνει ότι οι μεταβολές των κλιματικών παραμέτρων είναι εμφανείς στην Ελλάδα, με αύξηση της θερμοκρασίας και μεταβολές στις βροχοπτώσεις και τον παγετό.

Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις της σταδιακής μεταβολής του κλίματος στην αγροτική παραγωγή, με τη μεταφορά των ζωνών καλλιέργειας, τη μείωση του παγετού και τις αλλαγές στις καλλιέργειες που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Η Greenpeace υπογραμμίζει τη σημασία των επιστημονικών δεδομένων ως βάση για την αναγκαία πολιτική κλιματικής δράσης και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα προς ένα βιώσιμο μοντέλο που βασίζεται στη βιωσιμότητα και τη δικαιοσύνη.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ένταση στο πύρινο μέτωπο της Καρύστου

Η ανησυχία αυξάνεται στο πύρινο μέτωπο της Καρύστου, με τις αρχές να είναι σε επιφυλακή και την εκκένωση του οικισμού Τσακαίοι να είναι η προτεραιότητα.

Συρία-ΗΠΑ: Συνεργασία για την επιστροφή στη συμφωνία αποδέσμευσης του 1974 με το Ισραήλ

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Συρία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την επιστροφή στη συμφωνία αποδέσμευσης του 1974 με το Ισραήλ, που δημιούργησε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ασφαλείας στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Καταστροφικές Φωτιές Στην Καρύστο: Αγωνία και Προσπάθειες Διάσωσης

Οι κάτοικοι στην περιοχή της Καρύστου βιώνουν μια νύχτα τρόμου, με τις φλόγες να απειλούν τα σπίτια τους, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αγωνίζονται ενάντια στη φωτιά με υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Απαγόρευση κινητών τηλεφώνων στα ολλανδικά σχολεία: Βελτίωση συγκέντρωσης μαθητών

Η απαγόρευση κινητών τηλεφώνων στα ολλανδικά σχολεία έχει θετικά αποτελέσματα στη συγκέντρωση, το κοινωνικό περιβάλλον και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών, σύμφωνα με έρευνα της ολλανδικής κυβέρνησης.