Η Ρωσία και οι Διπλωματικές Στρατηγικές στην Ουκρανία

Η Ρωσία φαίνεται αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο χρονικό περιθώριο πριν αποδεχθεί οποιοδήποτε σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, βάζοντας τους δικούς της όρους στη διαδικασία. Η πρόταση που προήλθε από την Ουάσιγκτον και το Κίεβο δεν φαίνεται να έχει αντίκτυπο στο Κρεμλίνο, το οποίο προετοιμάζεται από τον περασμένο Νοέμβριο, ενόψει της επανεκλογής Τραμπ.

Η αντίδραση του Πούτιν στην αμερικανική πρόταση και η υποδοχή του ειδικού απεσταλμένου της Ουάσιγκτον στη Μόσχα δείχνουν ότι η Ρωσία προγραμματίζει στρατηγικά τον χειρισμό της διπλωματίας, εστιάζοντας στον Τραμπ. Το Κρεμλίνο φαίνεται να έχει κατανοήσει πλήρως τον Αμερικανό πρόεδρο στη νέα του θητεία, προγραμματίζοντας κάθε κίνηση με προσοχή.

Η ρωσική διπλωματία, η οποία χαρακτηρίζεται από δυναμική προσέγγιση, δείχνει ότι η Μόσχα επιθυμεί να διαχειριστεί την κατάσταση του πολέμου σε συνθήκες που θεωρεί ευνοϊκές, τόσο απέναντι στις ΗΠΑ όσο και στην Ουκρανία. Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τρίτους στη διαπραγμάτευση για μία διαρκή ειρήνη, όπως επισημαίνει ο Πούτιν.

Από την άλλη μεριά, το Κίεβο προχωρά σε διπλωματικές κινήσεις, αν και βρίσκεται υπό πίεση, καθώς η Ουάσιγκτον δεν είναι πλέον ο μόνος υποστηρικτής. Ο ρωσικός στρατός έχει επιτύχει σημαντικές προόδους, ανακτώντας εδάφη και δημιουργώντας νέα στρατηγικά πλεονεκτήματα.

Ταυτόχρονα, ο Πούτιν είναι συνειδητοποιημένος για τον κρίσιμο ρόλο της Ευρώπης και επιδιώκει να μειώσει την επιρροή της στην τρέχουσα διαδικασία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ φαίνεται να έχει σχεδιάσει τη δική της στρατηγική, ελπίζει να γεμίσει το κενό που μπορεί να προκύψει από την αμερικανική πολιτική.

Ανεξαρτήτως της κατεύθυνσης που θα πάρουν οι διαπραγματεύσεις, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια δύσκολη θέση, καθώς οι σχέσεις τους με την Ευρώπη και την Ουκρανία παραμένουν τεταμένες. Η Ρωσία, με την τρέχουσα τακτική της, μπορεί να ωθήσει τις ΗΠΑ σε νέες συζητήσεις για συμφιλίωση με την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ουκρανία, αν και βρίσκεται σε δύσκολη θέση, έχει ακόμα ευκαιρίες για μια ειρηνική συμφωνία. Ο πρόεδρος Ζελένσκι καλείται να προχωρήσει σε διαδικασίες που θα επιτρέψουν στον ουκρανικό λαό να εκφράσει τη γνώμη του για την κατεύθυνση της χώρας, είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε εκλογών.

Ωστόσο, η εξάρτηση της Ουκρανίας από την αμερικανική βοήθεια και η κόπωση του πληθυσμού από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση καθιστούν την κατάσταση πολύπλοκη. Οι επόμενες κινήσεις του Ζελένσκι είναι κρίσιμες για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της εσωτερικής πολιτικής πίεσης.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Αξιολόγηση Νοσοκομειακής Φροντίδας μέσω Εφαρμογής: Νέα Διαδικασία Από το Υπουργείο Υγείας

Νέα διαδικασία αξιολόγησης της νοσοκομειακής φροντίδας επιφέρει αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης και βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

Επιχείρηση εισβολής μεταναστών στην Ευρώπη: Η κατάσταση στην Κρήτη

Η κατάσταση στα θαλάσσια σύνορα νοτίως της Κρήτης είναι κρίσιμη, με χιλιάδες παράνομους μετανάστες να φτάνουν στο νησί. Αποκαλύψεις για τις αιτήσεις ασύλου και τις προελεύσεις τους.

Νέες εξελίξεις στην προμήθεια αμυντικών πυραύλων στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο απαντά στα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την προμήθεια αεροπορικών αμυντικών πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, ενώ αποκαλύπτονται νέες πτυχές της υπόθεσης.

Επιπλέον χρόνος για υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Λόγω δυσχερειών στο σύστημα υποβολής δηλώσεων, παρέχεται επιπλέον χρόνος για υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τη Δευτέρα 21 Ιουλίου.