Έναρξη των εξετάσεων PISA στην Ελλάδα για το 2025

Από αύριο ξεκινούν οι εξετάσεις του προγράμματος PISA στην Ελλάδα, με διάρκεια μέχρι τις 11 Απριλίου 2025. Το πρόγραμμα αξιολογεί διεθνώς τους μαθητές και πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Συνολικά, στην Ελλάδα θα συμμετάσχουν 245 σχολεία, με περισσότερους από 9.000 μαθητές και μαθήτριες. Η επιλογή των σχολείων έγινε με αυστηρές μεθόδους δειγματοληψίας για να εξασφαλιστεί η αντιπροσωπευτικότητά τους.

Η έρευνα PISA αξιολογεί τις γνώσεις και τις δεξιότητες των μαθητών σε μαθηματικά, κατανόηση κειμένου, φυσικές επιστήμες και δημιουργική σκέψη. Φέτος, προστίθενται νέα πεδία όπως τα αγγλικά και η μάθηση στον ψηφιακό κόσμο.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας

Στις προηγούμενες εξετάσεις PISA 2022, η Ελλάδα σημείωσε πτώση στη μέση επίδοσή της, με τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Στην κατανόηση κειμένου και τις φυσικές επιστήμες, η επίδοση των μαθητών υποχώρησε από το 2009.

Στο πεδίο της δημιουργικής σκέψης, η Ελλάδα βρέθηκε υποδεέστερη του μέσου όρου του ΟΟΣΑ, κατατάσσοντας στην 38η θέση ανάμεσα σε 64 χώρες.

Νέες κατευθύνσεις και υποστήριξη σχολείων και εκπαιδευτικών

Τα αποτελέσματα της PISA 2022 προκάλεσαν δράσεις από το υπουργείο Παιδείας, με εστίαση στην προαγωγή της δημιουργικής σκέψης και την υποστήριξη των σχολείων και των εκπαιδευτικών. Περιλαμβάνονται μέτρα όπως η ενσωμάτωση λογοτεχνικών βιβλίων και η ανάπτυξη μιας τράπεζας θεμάτων για τις εξετάσεις της PISA, καθώς και επιμορφώσεις για τους εκπαιδευτικούς.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε τεχνολογική αναβάθμιση στα σχολεία που θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις PISA 2025, με οικονομική ενίσχυση για τους εκπαιδευτικούς.

Ο «κύριος PISA» στην Ελλάδα

Ο διευθυντής Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων του ΟΟΣΑ, Αντρέας Σλάιχερ, βρέθηκε στην Ελλάδα για συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα που πρέπει να υλοποιηθούν για την προσαρμογή στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

Ο κ. Σλάιχερ υπογράμμισε τη σημασία της καινοτομίας στην εκπαίδευση και πρότεινε μεγαλύτερη αυτονομία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας της διδασκαλίας και της επαγγελματικής εξέλιξης των εκπαιδευτικών.

Ο κ. Σλάιχερ, με πολυετή εμπειρία στον τομέα της εκπαίδευσης, έχει δώσει συμβουλές για τη μεταρρύθμιση των εκπαιδευτικών συστημάτων. Η προσέγγισή του αναδεικνύει τη σημασία της σύνδεσης της εκπαίδευσης με τις σύγχρονες αλλαγές στον κόσμο.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Διασώσεις μεταναστών στη Μάγχη από τη γαλλική αστυνομία

Δεκάδες μετανάστες διασώθηκαν από τη γαλλική αστυνομία κατά τη διάρκεια μιας επικίνδυνης επιχείρησης στη Μάγχη, καθώς οι διακινητές προσπαθούσαν να τους μεταφέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με εκπροσώπους του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου και ομάδα Ελληνοαμερικανών φοιτητών στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης, ενώ τόνισε τη σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της διατήρησης των ριζών του απόδημου Ελληνισμού.

Επιχείρηση Κατάσβεσης Φωτιάς στην Περιοχή Νεοχώρι της Μεσσηνίας

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή Νεοχώρι της Μεσσηνίας για την κατάσβεση μιας φωτιάς σε αγροτοδασική έκταση. Πυροσβέστες, πεζοπόροι, αεροπλάνα και ελικόπτερα συνεργάζονται για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς.

Αντιδράσεις από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την εκλογή του Βασίλη Φλωρίδη στο ΑΠ

Αντιδράσεις από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την υπερψήφιση του Βασίλη Φλωρίδη, αδερφού του υπουργού Δικαιοσύνης, ως νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.