Καθοριστική Συνομιλία Τραμπ – Πούτιν για την Ειρηνική Επίλυση της Κρίσης στην Ουκρανία

Η αυριανή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν αποκτά μεγάλη σημασία, καθώς είναι η πρώτη τους συνομιλία από την αποδοχή της πρότασης των ΗΠΑ για 30ήμερη εκεχειρία από την Ουκρανία.

Η συνομιλία αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι η ειρήνη είναι πιο κοντά από ποτέ. Η Καρολίν Λέβιτ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, «Δεν θα προτρέξω στις διαπραγματεύσεις, αλλά μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στη 10η γραμμή της ειρήνης και ποτέ δεν ήμασταν πιο κοντά σε μια ειρηνική συμφωνία από τώρα. Ο Πρόεδρος είναι αποφασισμένος να την πετύχει».

Σύμφωνα με το CNN, τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν:

  • Εδαφικές διευθετήσεις και πιθανές παραχωρήσεις
  • Η τύχη ενεργειακών εγκαταστάσεων και υποδομών
  • Η διανομή ορισμένων περιουσιακών στοιχείων

Ο Τραμπ ανέφερε ότι η διαπραγματευτική ομάδα των ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει συνομιλίες για το «μοίρασμα ορισμένων περιουσιακών στοιχείων», και άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν ανακοινώσεις μετά την επικοινωνία με τον Πούτιν.

«Κάνουμε πρόοδο με τη Ρωσία. Θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να φέρουμε αυτόν τον πόλεμο στο τέλος του. Ίσως τα καταφέρουμε, ίσως όχι, αλλά νομίζω ότι έχουμε πολύ καλές πιθανότητες», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την προετοιμασία της επικοινωνίας, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της. Ο Πούτιν, αν και δήλωσε ότι έχει θέσει σκληρούς όρους για την αποδοχή της εκεχειρίας, απαιτεί συγκεκριμένες παραχωρήσεις από το Κίεβο.

Στην Ευρώπη, αξιωματούχοι από την Ουκρανία και την ΕΕ πιέζουν τη Μόσχα να αποδείξει την ειλικρινή της πρόθεση για ειρήνη, αμφισβητώντας την δυνατότητα τήρησης μιας εκεχειρίας χωρίς περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες.

Η προοπτική παραχώρησης εδαφών προς τη Ρωσία, που φαίνεται να είναι κεντρικό θέμα των διαπραγματεύσεων, έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στο Κίεβο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι η απώλεια εδαφών δεν είναι διαπραγματεύσιμο ενδεχόμενο, ενώ πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να επιβραβεύσει τον Πούτιν για την εισβολή του.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Η Πάτρα γίνεται ‘έξυπνη πόλη’: Η τεχνολογία εξυπηρετεί τους πολίτες

Η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας αποτελεί τον πυρήνα του στρατηγικού σχεδίου για τη μετατροπή της Πάτρας σε 'έξυπνη πόλη', βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών σε πολλούς τομείς όπως η κινητικότητα, η ενέργεια, το περιβάλλον, οι υδάτινοι πόροι, η πυροπροστασία και οι δημόσιες συμβάσεις.

Νεαρή οδηγός λεωφορείου: Η Παρασκευή Κάφκια σπάει στερεότυπα

Η 23χρονη Παρασκευή Κάφκια αποφάσισε να ακολουθήσει την αγάπη της για την οδήγηση λεωφορείων, σπάζοντας στερεότυπα και αντιμετωπίζοντας προκαταλήψεις.

Η Meta υιοθετεί τις ελληνικές θέσεις για την ψηφιακή ενηλικίωση

Η Meta υιοθετεί τις ελληνικές θέσεις για την ενιαία ψηφιακή ηλικία ενηλικίωσης, προστασία ανηλίκων και επαλήθευση ηλικίας σε ψηφιακές υπηρεσίες.

Προκλήσεις και Προοπτικές στον Ελληνικό Αμπελώνα

Ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης στον ελληνικό αμπελώνα, με προβλέψεις για το μέλλον και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Προτάσεις για ανάπτυξη και ανανέωση του τομέα.