Κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν σε εξέλιξη

Από τις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) βρίσκεται σε εξέλιξη η σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters που επικαλούνται εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Νταν Σκαβίνο, επιβεβαίωσε την επικοινωνία μέσω ανάρτησής του στο X, αναφέροντας ότι «κυλάει καλά». Μέχρι στιγμής, το Κρεμλίνο δεν έχει προβεί σε επίσημη ενημέρωση.

Στον Λευκό Οίκο συμμετέχουν επίσης ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, όπως ανέφερε το CNN.

Η συγκεκριμένη συνομιλία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει «όσο κριθεί απαραίτητο». Ο Τραμπ, μέσω της πλατφόρμας Truth Social, δήλωσε ότι ανυπομονεί για τη συνομιλία, επισημαίνοντας ότι «ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει τώρα».

Ο Πούτιν βλέπει αυτή την επικοινωνία ως μια ευκαιρία για να διατηρήσει τη Ρωσία στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας και να επιβεβαιώσει τη δυνατότητα άμεσης διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί έναν από τους βασικούς όρους της Μόσχας, αποκλείοντας την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ φαίνεται ότι η Ρωσία θα διατηρήσει τα κατεχόμενα εδάφη, κάτι που συνιστά διπλωματική νίκη για τον Πούτιν.

Παράλληλα, ο Τραμπ παραμένει απρόβλεπτος και η Ρωσία ίσως αναγκαστεί να δείξει διάθεση για συμφωνία προτού αλλάξει η στάση του Αμερικανού προέδρου.

Η πορεία προς τη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία έχει καθοριστεί από σημαντικές εξελίξεις:

Στις 11 Μαρτίου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πρόθεση για 30ήμερη εκεχειρία με τη Ρωσία, ακολουθούμενη από την αντίδραση της Μόσχας στις 12 Μαρτίου, που δήλωσε ότι «μελετά προσεκτικά» την πρόταση. Στις 13, ο Πούτιν συμφώνησε «καταρχήν» με την εκεχειρία, θέτοντας όμως όρους, τους οποίους ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «χειριστικούς». Στις 14 Μαρτίου, ο Τραμπ ανέφερε ότι οι συνομιλίες του απεσταλμένου του με τον Πούτιν άνοιξαν μια ευκαιρία για τον τερματισμό του πολέμου.

Η 15η Μαρτίου είδε τηλεδιάσκεψη με 26 χώρες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ενώ στις 16, η επικείμενη τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν ανακοινώθηκε επίσημα. Τελικά, στις 17 Μαρτίου, επιβεβαιώθηκε ότι το κύριο αντικείμενο της συνομιλίας θα αφορά εδαφικές παραχωρήσεις και οικονομικές διευθετήσεις.

Ωστόσο, οι διαφορές παραμένουν μεγάλες, με τους ευρωπαϊκούς συμμάχους να ανησυχούν ότι μια συμφωνία που περιλαμβάνει παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία θα μπορούσε να νομιμοποιήσει την εισβολή της. Παράλληλα, η Ρωσία κερδίζει έδαφος στην περιφέρεια του Κουρσκ, προσφέροντας στρατηγικό πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις.

Η σημερινή συνομιλία αναμένεται να αποτελέσει σημείο καμπής για την σύγκρουση στην Ουκρανία και ενδεχομένως να καθορίσει το μέλλον της περιοχής για τα επόμενα χρόνια.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Νέα Βελτίωση της Ελλάδας στον Κράτος Δικαίου – ΕΕ Διαπιστώνει Πρόοδο

Η Ελλάδα επιτυγχάνει σημαντική πρόοδο στον τομέα του Κράτους Δικαίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι υπουργοί παρουσίασαν τις επιτυχημένες ενέργειες που οδήγησαν στο κλείσιμο δύο συστάσεων και τις πρωτοβουλίες για τις υπόλοιπες. Στόχος είναι η βελτίωση της δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της αντιμετώπισης της διαφθοράς.

Ξυλοδαρμός στα Γλυκά Νερά: Αναζητούνται οι δράστες

Νεαροί επιτέθηκαν σε 48χρονο άνδρα στα Γλυκά Νερά, μεταφέρθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Σε εξέλιξη έρευνα για την ταυτοποίηση των δραστών.

Ανακλήθηκαν Ισραηλινοί Διαπραγματευτές από την Ντόχα

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την ανάκληση υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα για την απελευθέρωση ομήρων, μετά την άρνηση της Χαμάς να αποδεχτεί αμερικανική πρόταση.

Ανάλυση του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση στη Γάζα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, εκφράζει την ανησυχία του για την εξέλιξη της εθνοκάθαρσης στη Γάζα και αποδοκιμάζει την απουσία της Ελλάδας από τη διεθνή συμμαχία για την αναθεώρηση της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ.