Επανεκκίνηση λειτουργίας στο αεροδρόμιο Χίθροου μετά την πυρκαγιά

Το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου επανέρχεται σήμερα σε πλήρη λειτουργία, μια ημέρα μετά την πυρκαγιά σε κοντινό υποσταθμό του δικτύου ηλεκτροδότησης που έκοψε το ρεύμα στις εγκαταστάσεις του και είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει ο μεγαλύτερος αεροπορικός κόμβος της Ευρώπης και να προκληθεί χάος τις αερομεταφορές διεθνώς.

Κάποιες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ, αλλά η αναστολή της λειτουργίας κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του αεροδρομίου που εξυπηρετεί τον πέμπτο υψηλότερο αριθμό επιβατών στον κόσμο είχε αποτέλεσμα χιλιάδες επιβάτες να αντιμετωπίσουν προβλήματα, με πάρα πολλούς να αναζητούν δωμάτια σε ξενοδοχεία ή θέσεις σε άλλες πτήσεις.

Το προσωπικό του αεροδρόμιου προσπαθούσε να προσφέρει βοήθεια στους επιβάτες που επηρεάστηκαν από την αναστολή λειτουργίας, ανέφερε εκπρόσωπος του Χίθροου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Είχαμε εκατοντάδες επιπλέον συναδέλφους διαθέσιμους στους τερματικούς μας σταθμούς και προσθέσαμε πτήσεις στο σημερινό πρόγραμμα για να διευκολύνουμε επιπλέον 10.000 επιβάτες που ταξιδεύουν μέσω του αεροδρομίου», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Παράγοντες του ταξιδιωτικού κλάδου, μπροστά στην προοπτική οικονομικού πλήγματος ύψους δεκάδων εκατομμυρίων λιρών και πιθανής διαμάχης για το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό, διατύπωσαν ερωτήματα για το πώς τόσο κρίσιμες υποδομές μπόρεσαν να καταρρεύσουν χωρίς εφεδρικά συστήματα.

«Είναι ξεκάθαρη αποτυχία σχεδιασμού του αεροδρομίου», δήλωσε ο Γουίλι Γουάλς, επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

Το αεροδρόμιο ήταν προγραμματισμένο να χειριστεί 1.351 πτήσεις χθες, με 291.000 επιβάτες, αλλά αεροσκάφη εξετράπησαν σε άλλα αεροδρόμια της Βρετανίας και της Ευρώπης, ενώ πολλές πτήσεις μεγάλων αποστάσεων επέστρεψαν στο σημείο αναχώρησής τους.

Ειδικοί στον τομέα των αερομεταφορών παρατήρησαν ότι η τελευταία φορά που τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια αντιμετώπισαν προβλήματα σε τόσο μεγάλη κλίμακα ήταν το 2010, όταν λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία περίπου 100.000 πτήσεις καθηλώθηκαν στο έδαφος.

Προειδοποίησαν επίσης ότι κάποιοι επιβάτες που αναγκάστηκαν να προσγειωθούν στην Ευρώπη ίσως υποχρεωθούν να μείνουν στους χώρους τράνζιτ καθώς δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα για να βγουν από το αεροδρόμιο.

Η αστυνομία γνωστοποίησε, έπειτα από μια αρχική εκτίμηση, ότι οι αρχές δεν χειρίζονται το περιστατικό στον υποσταθμό ηλεκτροδότησης ως κάτι ύποπτο, αν και οι έρευνες συνεχίζονται.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Καθέλκυση του Φορμίωνα: Νέα εποχή για το Πολεμικό Ναυτικό

Η καθέλκυση του Φορμίωνα σηματοδοτεί τη μετάβαση του Πολεμικού Ναυτικού σε μια νέα εποχή, ενισχύοντας την ελληνική αμυντική βιομηχανία και την αυτονομία του στόλου.

Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Χαλάρωση των Κανόνων Ασφαλούς Τρίτης Χώρας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει χαλάρωση των κανόνων για την έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και τη μείωση της πίεσης στα συστήματα ασύλου.

Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ επικρίνει τον ΠΟΥ ως “ετοιμοθάνατο” – Αντιδράσεις στην ετήσια συνέλευση στη Γενεύη

Ο αμερικανός υπουργός Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ επέκρινε σήμερα ως "ετοιμοθάνατο" τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καλώντας τους υπουργούς Υγείας του κόσμου και τον ΠΟΥ να αντιδράσουν στην αποχώρησή τους ως έκκληση αφύπνισης. Οι αντιδράσεις στην ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ στη Γενεύη ήταν έντονες, με τον υπουργό να επισημαίνει τη συνεργασία με άλλες χώρες που σκέπτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζει ελπίδες για συμφωνία στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας για την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Συρίας.