Δραματική κατάσταση στη Μιανμάρ μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,7 Ρίχτερ

Η προσοχή της διεθνούς κοινότητας μετατοπίζεται σταδιακά στη Μιανμάρ, καθώς οι ελπίδες για τον εντοπισμό ζωντανών εγκλωβισμένων λιγοστεύουν επικίνδυνα, πάνω από 48 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 7,7 Ρίχτερ, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και έναν αιώνα.

Ο απολογισμός των θυμάτων είναι ήδη σοκαριστικός, με 1.644 νεκρούς, 3.408 τραυματίες και 139 αγνοούμενους. Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία ενδέχεται να διαφέρουν, καθώς η χούντα της Μιανμάρ ελέγχει αυστηρά τη ροή των πληροφοριών προς το εξωτερικό. Επιπλέον, οι αρχές της γειτονικής Ταϊλάνδης αναφέρουν έξι νεκρούς και δεκάδες αγνοούμενους από τον ίδιο σεισμό.

Η έκκληση της χούντας προς άλλες χώρες και οργανισμούς για βοήθεια, καταδεικνύει την αδυναμία της να διαχειριστεί την κρίση. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς στέγη για δεύτερη νύχτα, καθώς οι υποδομές έχουν καταστραφεί και η ηλεκτρική ενέργεια και οι επικοινωνίες λείπουν.

Μαρτυρίες από κατοίκους δηλώνουν ότι τα νοσοκομεία είναι υπερφορτωμένα και αδυνατούν να παρέχουν φροντίδα σε όσους ενδεχομένως να διασωθούν. Ορισμένοι αναφέρουν συγκλονιστικές εμπειρίες, όπως το γεγονός ότι, παρόλο που κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανό έναν εγκλωβισμένο, αυτός πέθανε στα χέρια τους από την έλλειψη άμεσης ιατρικής φροντίδας.

Από την άλλη, υπάρχει και η ελπίδα, όπως η περίπτωση μιας γυναίκας που βρέθηκε ζωντανή στα ερείπια, 30 ώρες μετά το σεισμό. Σε μια άλλη κατάσταση, συγγενείς αναζητούν επιζώντες στα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε, το οποίο φιλοξενούσε σχολείο. Εκεί επτά άτομα παραμένουν παγιδευμένα, ενώ άλλοι επτά σκοτώθηκαν.

Σε διεθνές επίπεδο, η Κίνα έχει στείλει μια ομάδα διάσωσης και ιατρικής βοήθειας, ενώ η Ινδία έχει αποστείλει ιατρική ομάδα με 118 μέλη. Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επίσης δεσμευτεί να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Ωστόσο, οι κατεστραμμένοι δρόμοι και οι τηλεπικοινωνίες καθιστούν δύσκολη τη διανομή της βοήθειας, όπως αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη. Η ένοπλη πτέρυγα της σκιώδους κυβέρνησης της Μιανμάρ έχει κηρύξει μονομερή κατάπαυση του πυρός για δύο εβδομάδες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν την εκτενή καταστροφή στο Μανταλέι, όπου ο σεισμός έχει ισοπεδώσει κτίρια και γειτονιές, αφήνοντας πίσω του μια θλιβερή εικόνα καταστροφής.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Η Πάτρα γίνεται ‘έξυπνη πόλη’: Η τεχνολογία εξυπηρετεί τους πολίτες

Η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας αποτελεί τον πυρήνα του στρατηγικού σχεδίου για τη μετατροπή της Πάτρας σε 'έξυπνη πόλη', βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών σε πολλούς τομείς όπως η κινητικότητα, η ενέργεια, το περιβάλλον, οι υδάτινοι πόροι, η πυροπροστασία και οι δημόσιες συμβάσεις.

Νεαρή οδηγός λεωφορείου: Η Παρασκευή Κάφκια σπάει στερεότυπα

Η 23χρονη Παρασκευή Κάφκια αποφάσισε να ακολουθήσει την αγάπη της για την οδήγηση λεωφορείων, σπάζοντας στερεότυπα και αντιμετωπίζοντας προκαταλήψεις.

Η Meta υιοθετεί τις ελληνικές θέσεις για την ψηφιακή ενηλικίωση

Η Meta υιοθετεί τις ελληνικές θέσεις για την ενιαία ψηφιακή ηλικία ενηλικίωσης, προστασία ανηλίκων και επαλήθευση ηλικίας σε ψηφιακές υπηρεσίες.

Προκλήσεις και Προοπτικές στον Ελληνικό Αμπελώνα

Ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης στον ελληνικό αμπελώνα, με προβλέψεις για το μέλλον και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Προτάσεις για ανάπτυξη και ανανέωση του τομέα.