Οι προκλήσεις της ειρηνικής διαδικασίας στην Ουκρανία

Οι προσπάθειες του Λευκού Οίκου για να υπάρξει σύγκλιση και να προχωρήσουν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν έχουν καρποφορήσει. Η προεκλογική δέσμευση του Τραμπ για την άμεση λήξη του πολέμου έχει μετατραπεί σε υποσχέσεις για ολοκλήρωση εντός 100 ημερών, με την προοπτική αυτή να φαίνεται όλο και πιο απομακρυσμένη.

Η Ρωσία αντιστέκεται στις αμερικανικές προτάσεις με σφοδρότητα, χρησιμοποιώντας «βαριά διπλωματία» και συνεχίζει να πλήττει καθημερινά τον ενεργειακό τομέα και αστικές περιοχές στην Ουκρανία. Στην πρόσφατη επίθεση στο Χάρκοβο, 35 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών, έχασαν τη ζωή τους, όπως επιβεβαίωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία δεν περιορίζεται και πραγματοποιεί επιθέσεις σε ρωσικά εδάφη, στοχεύοντας σε ενεργειακές υποδομές, παρά την αρχική συμφωνία με τις ΗΠΑ να σταματήσει τέτοιες ενέργειες. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να αποδεικνύεται μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, μακριά από τις εύκολες λύσεις που μπορεί να προσφέρει μια τηλεφωνική επικοινωνία με το Κρεμλίνο. Οι ΗΠΑ, πάντως, συνεχίζουν να ασκούν πίεση κυρίως προς το Κίεβο, αναβιώνοντας μια συμφωνία για σπάνιες γαίες που δεν έχει ακόμα υπογραφεί από την Ουκρανία.

Η Ευρώπη έχει επιδείξει μεγάλη κινητικότητα, κυρίως λόγω των πιέσεων από τις ΗΠΑ. Η Γερμανία έχει αποφασίσει να επενδύσει σε αμυντικές δαπάνες, ενώ οι Γαλλία και Βρετανία προωθούν μια ευρωπαϊκή στρατηγική για το μέλλον της περιοχής. Οι χώρες της Βαλτικής ανανεώνουν τα στρατιωτικά τους οπλοστάσια, αποσύροντας συμφωνίες που κρατούσαν για δεκαετίες. Η Πολωνία εξετάζει ακόμη και την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ενώ η Κομισιόν έχει ανακοινώσει κεφάλαια άνω των 600 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της άμυνας.

Ωστόσο, οι απόψεις δεν είναι ομοφώνως θετικές. Η Ιταλία και η Ισπανία εμφανίζονται επιφυλακτικές απέναντι στην αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Η Ιταλίδα Πρωθυπουργός, Μελόνι, τονίζει την ανάγκη στήριξης της γραμμής Τραμπ, πιέζοντας το Κίεβο αντί να επενδύει σε εξοπλισμούς. Εάν προσθέσουμε και τις αντιρρήσεις της Εσθονίας και της Ουγγαρίας, φαίνεται ότι σχηματίζεται ένα μπλοκ εντός της ΕΕ που εκφράζει προβληματισμούς και μπορεί να επηρεάσει τις μελλοντικές στρατηγικές αποφάσεις.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Αποχαιρετισμός στον Νίκο Γαλανό: Ένας θρύλος του ελληνικού κινηματογράφου

Ο Νίκος Γαλανός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά στον ελληνικό κινηματογράφο.

ΠΑΣΟΚ: Πρόταση για ποινική εξέταση πρώην υπουργών

Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει πρόταση για ποινική εξέταση πρώην υπουργών για την διατάραξη της ασφάλειας σταθερής τροχιάς και την τραγωδία των Τεμπών.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κριτική στον Μητσοτάκη για την κατάσταση στην Παλαιστίνη

Ο Σωκράτης Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάσταση στην Παλαιστίνη, καταδικάζοντας τη γενοκτονία και απαιτώντας άμεση δράση και ανθρωπιστική βοήθεια.

Τηλεφωνική Συνομιλία Ζελένσκι – Τραμπ Πριν την Συνάντηση με Πούτιν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ πριν από τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, όπως αναφέρει πηγή.