Ψηφιακός Βοηθός και Αξιολόγηση Δημόσιων Υπαλλήλων μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης

Το υπουργείο Εσωτερικών επενδύει στις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης προκειμένου να επιτύχει μια πιο αντικειμενική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και να καθορίσει με ακρίβεια τους στόχους των δημόσιων υπηρεσιών. Στο άμεσο μέλλον, όλοι οι προϊστάμενοι θα έχουν πρόσβαση σε έναν «ψηφιακό βοηθό», έναν ρομποτικό σύστημα που θα αντλεί δεδομένα προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε υπηρεσίας.

Η λειτουργία αυτού του «ψηφιακού βοηθού» θυμίζει το ChatGPT, καθώς θα παρέχει στοχευμένες απαντήσεις για τον καθορισμό SMART στόχων. Η παρουσίαση αυτής της καινοτομίας έγινε κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ζητήθηκε από τον ψηφιακό βοηθό να καθορίσει τους στόχους ενός συγκεκριμένου νοσοκομείου για το 2025. Οι απαντήσεις που παρείχε περιλάμβαναν:

  • Μείωση του χρόνου αναμονής για τους ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία κατά 20% μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
  • Αύξηση της ικανοποίησης των ασθενών κατά 15%.
  • Εκπαίδευση και πιστοποίηση του 100% του προσωπικού στην παροχή πρώτων βοηθειών εντός 6 μηνών.

Η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών είναι μια βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία ενισχύεται από τα αποτελέσματα της πρόσφατης ψηφιακής αξιολόγησης. Από τους 54.650 υπαλλήλους που είχαν χαρακτηριστεί ως «υψηλής απόδοσης», μόνο 4.259 πληρούσαν τα απαραίτητα κριτήρια, ενώ 39.394 δεν πληρούσαν και 11.000 παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Οι αρμόδιες Επιτροπές Εποπτείας Αξιολόγησης θα έχουν τον τελικό λόγο για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, ενώ το μόνιμο προσωπικό του Δημοσίου ανέρχεται σε 595.676 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 205.242 υπόκεινται σε αξιολόγηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 98% των υπαλλήλων αξιολογήθηκαν ως «άριστοι» ή «πολύ επαρκείς» κατά την πενταετία 2017 – 2022.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, η στοχοθεσία θα είναι κεντρικός άξονας αξιολόγησης των προϊσταμένων. Το 2024, το μοντέλο SMART θα εφαρμοστεί πλήρως, με 180.000 στόχους να καταγράφονται σε όλο τον δημόσιο τομέα. Η πρόοδος θα επηρεάζει τη συνολική βαθμολογία των 25.000 υπαλλήλων που προΐστανται 1.400 μονάδων του δημοσίου τομέα, με ποσοστό 91% των στόχων να έχει ήδη καταχωρηθεί.

Ωστόσο, μόλις το 11% των στόχων παρουσιάζουν υπέρβαση, ενώ το 4% έχει επιτύχει ποσοστό κάτω του 50%.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Συντηρητική νίκη στις εκλογές στην Πορτογαλία

Η συμμαχία της δεξιάς καταγράφει νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία, με την αντιπολίτευση να υποχωρεί και τον ηγέτη των Σοσιαλιστών να παραιτείται.

Προβλήματα στην έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη: Νέες εξελίξεις

Νέες εξελίξεις στην έρευνα της τραγωδίας στα Τέμπη με ανατροπή θεωριών και πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Διάγνωση καρκίνου του προστάτη για τον Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν διαγνώστηκε με επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη, με τους γιατρούς να εξετάζουν τις θεραπευτικές επιλογές.

Πτώση άνδρα από τον 24ο όροφο του Πύργου Απόλλων στην Αθήνα

Αναστάτωση προκλήθηκε στην Αθήνα μετά από πτώση 25χρονου άνδρα από τον 24ο όροφο του Πύργου Απόλλων, με τις αρχές να εξετάζουν την πιθανότητα αυτοκτονίας.