Η Εμπλοκή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στα Μεγάλα Εξοπλιστικά Projects

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει τη σημασία της εμπλοκής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε όλα τα μεγάλα εξοπλιστικά projects που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, τόσο στο πλαίσιο του ReArm Europe όσο και των εθνικών προμηθειών οπλικών συστημάτων, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός θα σκιαγραφήσει τις κυβερνητικές προθέσεις για τα επόμενα 12 χρόνια, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα αναλύσει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής, στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030. Στόχος είναι η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε τουλάχιστον τα μισά εξοπλιστικά προγράμματα της επόμενης δεκαετίας.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι για πρώτη φορά παρουσιάζεται ένα ουσιαστικό δόγμα, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες προβλέψεις που ξεπερνούν την τρέχουσα κυβέρνηση, διασφαλίζοντας την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών με σεβασμό στις δημοσιονομικές ισορροπίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής θα προσφέρει κρίσιμους πόρους για την υποστήριξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με πάνω από 2,5 δισ. ευρώ να διατίθενται σε βάθος δεκαετίας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναλύσει πέντε επίπεδα αμυντικής θωράκισης της χώρας: την αντιπυραυλική, την αντιαεροπορική, τον anti-drone θόλο, την αντιπλοϊκή και την ανθυποβρυχιακή άμυνα. Η δομή του εξοπλιστικού προγράμματος θα οργανωθεί γύρω από αυτούς τους πέντε άξονες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις.

Επιπλέον, θα δοθεί έμφαση σε συστήματα κυβερνοπολέμου και δορυφορικά συστήματα, εκτός από την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών για πλήγματα σε βάθος. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) ως μέρος της επένδυσης στην καινοτομία.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, όπου συζητήθηκαν έργα αμυντικής συνεργασίας, αναμένεται να είναι κρίσιμη, με ιδιαίτερη αναφορά στον anti-drone θόλο που η Ελλάδα επιδιώκει να είναι λειτουργικός μέχρι το 2027.

Η ψηφιοποίηση και οι σύγχρονες τεχνολογίες είναι καθοριστικές για την αναβάθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα, όπως έχει επισημάνει αρκετές φορές ο κ. Δένδιας, βασιζόμενος στα διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Κατηγορίες του Ιράν κατά των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Ο ιρανός πρεσβευτής κατηγγέλει τις ΗΠΑ για την έναρξη πολέμου εναντίον του Ιράν με παράλογα προσχήματα και εφευρήματα, απαιτώντας τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επίθεση καμικάζι στη Δαμασκό: 22 θάνατοι και διεθνής καταδίκη

Μία καμικάζι επίθεση στη Δαμασκό οδήγησε σε 22 θανάτους, προκαλώντας διεθνή καταδίκη και ανησυχία για την ασφάλεια στην περιοχή.

Παγκόσμια Κρίση: Η Απειλή για το Διεθνές Σύστημα Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΑΕΑ προειδοποιεί για τις επιπτώσεις των επιθέσεων στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και καλεί σε διπλωματία και αποκλιμάκωση.

Πύρινο μέτωπο στη Χίο: Αντίκτυποι και επιχειρήσεις κατάσβεσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στη Χίο, με τρεις εστίες να απασχολούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Αναγκαία η εκκένωση κατοικημένων περιοχών, με συνεχείς επιχειρήσεις κατάσβεσης.