Τραμπ: Νέοι δασμοί ενάντια σε Κίνα και Ευρώπη, με επίκεντρο την αυτοκινητοβιομηχανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μία ομιλία που διήρκεσε πάνω από 50 λεπτά, επιτέθηκε στη Κίνα και παρουσίασε οικονομικά στοιχεία για να στηρίξει το σχέδιο δασμών που θα τεθεί σε εφαρμογή απόψε τα μεσάνυχτα (ώρα ΗΠΑ). Ανακοίνωσε «ανταποδοτικούς δασμούς» που θα επηρεάσουν 184 χώρες, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, αγνοώντας τις εκκλήσεις επενδυτικών τραπεζών και οικονομολόγων, ξεκαθάρισε τους στόχους του. Ιδιαίτερα, θέλει την επιστροφή της παραγωγής αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, καθώς η χώρα είναι πλέον εξαρτημένη από εισαγωγές, κυρίως από το Μεξικό και άλλες χώρες.

Ειδικότερα, ο Τραμπ επέβαλε 25% δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και υπογράμμισε ότι οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να επενδύσουν σε εργοστάσια εντός των ΗΠΑ για να μειωθεί αυτός ο δασμός. Ξεχώρισε την Ιαπωνία και τη Toyota, τις οποίες θεωρεί ότι προκαλούν προβλήματα στην αμερικανική βιομηχανία.

Ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να ενισχύσει τον ανταγωνισμό μέσω ενός «οικονομικού πολέμου», αν και οι επενδύσεις από ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν φαίνονται ικανές να αποδώσουν τα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια που προσδοκά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην Κίνα πάνω από 10 φορές, χαρακτηρίζοντάς την ως τον κύριο αντίπαλό του. Οι δασμοί που επιβάλλονται στην Κίνα φτάνουν το 34% για τα περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα, δημιουργώντας τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις των τελευταίων 20 ετών. Το Πεκίνο αναμένεται να απαντήσει με αντίμετρα.

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τραμπ δήλωσε ότι «μας κλέβει» για δεκαετίες και ανακοίνωσε δασμούς 20% που θα πλήξουν όχι μόνο την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και τον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας και των γεωργικών προϊόντων που εξάγονται στις ΗΠΑ. Οι κυρώσεις αυτές αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία.

Σημαντική είναι επίσης η αναφορά στην Ταϊβάν, όπου επιβλήθηκαν δασμοί 32%. Ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ταϊβάν κατέχει μονοπώλιο στην αγορά μικροτσίπ, και η κίνηση αυτή είναι μέρος της στρατηγικής του για την τεχνητή νοημοσύνη, με την οποία επιδιώκει να ανταγωνιστεί την Κίνα.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Νέα Δεδομένα στην Εξωτερική Πολιτική και οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις

Νέα δεδομένα στην εξωτερική πολιτική δημιουργούν ευκαιρίες για την Τουρκία, με επίκεντρο τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον ρόλο της ως ειρηνοποιού στην περιοχή.

Ανακοινώθηκε Άρση Οικονομικών Κυρώσεων εναντίον της Συρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την άρση όλων των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Συρίας, με στόχο την υποστήριξη του συριακού λαού να ανοικοδομήσει μια νέα Συρία.

Επικοινωνία Πιερρακά με Χαρδαλιά: Αντίδραση για τις εφέσεις στο Μάτι

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Αττικής και δημάρχους λόγω των εφέσεων στο Μάτι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.