Ανακάμπτουν τα χρηματιστήρια στην Ασία μετά την ένταση στις εμπορικές σχέσεις

Μετά από ένα από τα πιο ταραχώδη ξεκινήματα στις χρηματιστηριακές αγορές, τα χρηματιστήρια στην Ασία παρουσίασαν ισχυρή ανάκαμψη την Τρίτη, επηρεαζόμενα από τις ελπίδες για προτεραιότητα της Ιαπωνίας στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς επίσης και από την παρέμβαση των κινεζικών κρατικών κεφαλαίων και την σταθεροποιητική δράση των κεντρικών τραπεζών.

Στη Ιαπωνία, οι δείκτες σημείωσαν άνοδο άνω του 6%, κυρίως λόγω της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ και του Ιάπωνα Πρωθυπουργού, η οποία οδήγησε στην απόφαση για την έναρξη διμερών εμπορικών συνομιλιών. Ανάλογα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης κατέγραψαν άνοδο.

Στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, οι χρηματιστηριακές αγορές ανέκαμψαν, καθώς κρατικά κεφάλαια προχώρησαν σε αγορές και η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε μέτρα για την παροχή ρευστότητας, προκειμένου να στηρίξει τις αγορές.

Η Αυστραλία επίσης εμφάνισε ήπια άνοδο, με τον δείκτη S&P/ASX 200 να αυξάνεται κατά 0,18% κατά την έναρξη της ημέρας.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 6,41%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε αύξηση 6,81%. Ο έντονος ανοδικός ρυθμός αποδίδεται στις προσδοκίες ότι η Ιαπωνία θα εξασφαλίσει ευνοϊκή θέση στις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωσε αύξηση 1,7%, και ο τεχνολογικός δείκτης Kosdaq ανέβηκε κατά 2,35%.

Στο Χονγκ Κονγκ, μετά από τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1997, με τον δείκτη Hang Seng να βυθίζεται άνω του 13%, την Τρίτη ανέκαμψε κατά 2,25%, με τον Hang Seng Tech Index να καταγράφει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο 4,17%.

Σύμφωνα με αναλυτές, η επαναφορά του δείκτη MSCI Asia Pacific κατά 2,6%, έπειτα από πτώση 8,7% τη Δευτέρα, υποδηλώνει μια προσωρινή “ανάσα” στις αγορές, αν και οι προσδοκίες παραμένουν ευάλωτες λόγω των συνεχών γεωοικονομικών εντάσεων.

Παρά την ανάκαμψη, το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά ασταθές, με τον Τραμπ να απειλεί με επιπλέον δασμούς 50% στην Κίνα, ενώ συνεχίζει να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα. Ο αναλυτής Πίτερ Κιμ από την KB Securities τόνισε ότι η αγορά είναι αιφνιδιασμένη από την ένταση και το εύρος του εμπορικού πολέμου.

Η Κίνα αντέδρασε άμεσα χαρακτηρίζοντας τις απειλές των ΗΠΑ ως “εκβιαστικές” και δηλώνοντας ότι θα απαντήσει αποφασιστικά. Επιπλέον, οι κινεζικοί θεσμοί συνεχίζουν να αγοράζουν τοπικά χρηματιστηριακά προϊόντα και να ενισχύουν την αγορά με εγγυήσεις και υποτίμηση του γουάν.

Αντίθετα, η Ταϊβάν κατέγραψε νέα πτώση έως 5,4%, φτάνοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών, μετά την πτώση της Δευτέρας, όταν πάνω από 900 μετοχές έφτασαν το ημερήσιο όριο απωλειών.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Η Στρατηγική Καινοτομίας της Ελλάδας: Η Σημασία των Κάθετων Οικοσυστημάτων

Ο εταίρος της ΕΥ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ταραντίλης, αναλύει τη σημασία της στρατηγικής καινοτομίας της Ελλάδας και των κάθετων οικοσυστημάτων.

Τραμπ: Πιστεύει ότι ο Πούτιν επιθυμεί την ειρηνική λύση στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει την πίστη του ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιθυμεί την ειρηνική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ο Ζελένσκι καλεί για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ουκρανία: Ζελένσκι ζητά από Τραμπ να συμβουλευτεί το Κίεβο για αποφάσεις

Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε από τον αμερικανό ομόλογό του, Τραμπ, να μην πάρει αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς την έγκριση του Κιέβου, δείχνοντας αποφασιστικότητα στη διαχείριση της κρίσης με τη Ρωσία.

Συνάντηση Πατριάρχη Βαρθολομαίου με Πάπα Λέοντα ΙΔ’ στο Βατικανό

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με Πάπα Λέοντα ΙΔ' στο Βατικανό, όπου συζητήθηκαν οικουμενικά θέματα και σχέδια για την επερχόμενη επέτειο της Α' Οικουμενικής Συνόδου.