Νέα Κλιμάκωση στον Εμπορικό Πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα μπαίνει σε μια νέα και πιο κρίσιμη φάση. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι σχεδιάζει να σχεδόν διπλασιάσει τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, φτάνοντας σε επίπεδα 104%. Από την πλευρά της, η Κίνα έχει δηλώσει ότι «θα πολεμήσει μέχρι τέλους».

Η νέα αυτή κλιμάκωση αναμένεται να πλήξει σχεδόν όλα τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών και παιχνιδιών. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι ποιος από τους δύο θα υποχωρήσει πρώτος.

Ο Alfredo Montufar-Helu, σύμβουλος στο China Center του think tank Conference Board, προειδοποιεί ότι η Κίνα δεν έχει πρόθεση να υποχωρήσει, καθώς κάτι τέτοιο θα έμοιαζε με ήττα και θα έδινε στην Ουάσιγκτον την ευκαιρία να ζητήσει ακόμη περισσότερα.

Σύμφωνα με το BBC, οι παγκόσμιες αγορές έχουν ήδη υποστεί ισχυρούς κραδασμούς, με τις ασιατικές μετοχές να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και δεκαετίες. Παρά την ελαφριά ανάκαμψη την Τρίτη, η αβεβαιότητα ενόψει των νέων δασμών παραμένει.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν δασμούς έως και 54% στις κινεζικές εισαγωγές, ενώ και άλλες χώρες όπως το Βιετνάμ και η Καμπότζη ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δασμούς 46% και 49% αντίστοιχα.

Η Κίνα έχει απαντήσει με επιβολή δασμών 34% σε αμερικανικά προϊόντα, καθώς και με ελέγχους στις εξαγωγές σπάνιων μετάλλων και αντιμονοπωλιακές έρευνες σε αμερικανικές εταιρείες, όπως η Google. Παράλληλα, προσπαθεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της επιτρέποντας τη διολίσθηση του γουάν.

Ωστόσο, η εικόνα της κινεζικής οικονομίας είναι εύθραυστη, με την αγορά ακινήτων σε κρίση, αυξανόμενη ανεργία και υπερχρεωμένα τοπικά ταμεία. «Οι δασμοί επιδεινώνουν το πρόβλημα», σημειώνει ο Andrew Collier από το Harvard Kennedy School.

Η Mary Lovely από το Peterson Institute δηλώνει ότι βρισκόμαστε σε μια αναμέτρηση αντοχών και το ερώτημα είναι ποιος θα αντέξει περισσότερο τον πόνο.

Η ζημιά όμως δεν αφορά μόνο την Κίνα. Οι ΗΠΑ εισήγαγαν πέρσι κινεζικά προϊόντα αξίας 438 δισ. δολαρίων, ενώ οι εξαγωγές τους ανήλθαν μόλις σε 143 δισ., δημιουργώντας ένα τεράστιο εμπορικό έλλειμμα. Η αντικατάσταση των κινεζικών προμηθευτών δεν είναι άμεση και χωρίς κόστος.

Η Deborah Elms, επικεφαλής εμπορικής πολιτικής στο Ίδρυμα Hinrich, τονίζει ότι οι δύο χώρες είναι οικονομικά διασυνδεδεμένες με πολλούς τρόπους, και η κατάσταση αυτή προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.

Εν μέσω της αναταραχής, χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας προετοιμάζονται να υποδεχτούν κινεζικά προϊόντα που απορρίπτονται από την αμερικανική αγορά, αν και και οι δικές τους οικονομίες κινδυνεύουν από δασμούς. «Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και η κλιμάκωση ανησυχητική», αναφέρει η Elms.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ατύχημα κατά την καθέλκυση πολεμικού πλοίου στη Βόρεια Κορέα

Κατά τη διάρκεια τελετής για την καθέλκυση πολεμικού πλοίου στη Βόρεια Κορέα, σημειώθηκε σοβαρό ατύχημα με τον ηγέτη της χώρας να μιλά για έγκλημα και ανευθυνότητα.

Στιγμές Ανησυχίας για Δύο Ανήλικα στην Λάρισα

Σοβαρές καταγγελίες κακοποίησης ανηλίκων στη Λάρισα, με μητέρα και φίλο της να εμπλέκονται σε υπόθεση με σημάδια από τσιγάρα.

Καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν την ανατολική Αυστραλία

Καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν την ανατολική Αυστραλία, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και εγκλωβίζοντας χιλιάδες ανθρώπους. Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσε τον τραγικό απολογισμό της καταστροφής.

Νέοι Έλεγχοι ΑΑΔΕ: Φορολογικές Αναδρομικές Διασταυρώσεις για Airbnb και Ακίνητα

Η ΑΑΔΕ ξεκινά νέους ελέγχους για ιδιοκτήτες Airbnb και αγοραπωλησίες ακινήτων, εστιάζοντας σε αδήλωτα εισοδήματα και αναδρομικές διασταυρώσεις.