Κλιμάκωση της Εμπορικής Αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας

Η εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας εισέρχεται σε νέα φάση κλιμάκωσης, καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε αύξηση των δασμών σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα στο 125%. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση ήρθε αμέσως μετά τη δήλωση του Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο» κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, όπου ζήτησε συνεργασία με την Ευρώπη.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας χαρακτήρισαν αυτή την εξέλιξη ως «τελική απάντηση» στις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι με το τρέχον επίπεδο δασμών, δεν υπάρχει αποδοχή των αμερικανικών προϊόντων στην κινεζική αγορά. Παράλληλα, αν και το Πεκίνο δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να συνεχίσει με περαιτέρω δασμούς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άλλων αντιμέτρων.

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις με άλλους εμπορικούς εταίρους προκειμένου να βρουν τρόπους αντιμετώπισης των αμερικανικών δασμών, αφού η Κίνα εξαιρέθηκε από την 90ήμερη παύση του Τραμπ. Αντίθετα, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προχωρήσει σε συνεχείς αυξήσεις των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές, οι οποίοι ανέρχονται πλέον στο 145%.

Η χρηματοπιστωτική αγορά αντέδρασε προσωρινά την Τετάρτη, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε την παύση των δασμών σε δεκάδες χώρες, ωστόσο η συνεχώς κλιμακούμενη διαμάχη με την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, έχει εντείνει τους φόβους για ύφεση και περαιτέρω αντίποινα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Πέδρο Σάντσεθ, ο Σι Τζινπίνγκ απηύθυνε σαφές αίτημα για συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο «μονομερής εκφοβισμός». «Δεν υπάρχουν νικητές στους εμπορικούς πολέμους. Όποιος πάει ενάντια στον κόσμο, απομονώνεται», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Η Κίνα και η ΕΕ αναμένεται να υπερασπιστούν τους διεθνείς κανόνες και τη δικαιοσύνη, ενισχύοντας τη μεταξύ τους οικονομική συνεργασία. Η ισπανική πλευρά δήλωσε ότι υποστηρίζει μια ισορροπημένη σχέση ΕΕ-Κίνας, βασισμένη σε διαπραγματεύσεις και κοινά συμφέροντα.

Σύμφωνα με ανάλυση του βρετανικού Guardian, οι αγορές παρουσίασαν πτώση την Παρασκευή, με τον δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία να χάνει σχεδόν 5% και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να καταγράφει τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από το 2008. Οι τιμές του πετρελαίου επίσης κινήθηκαν πτωτικά για δεύτερη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος Μακρόν χαρακτήρισε «εύθραυστη» την 90ήμερη αναστολή δασμών που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από τον Τραμπ, από την οποία όμως εξαιρέθηκε η Κίνα. Η Κίνα έχει ήδη περιορίσει τις εισαγωγές ταινιών του Χόλιγουντ, έχει εντάξει 18 αμερικανικές εταιρείες σε λίστες εμπορικών περιορισμών και έχει ξεκινήσει καμπάνια αναζήτησης συμμάχων για τη δημιουργία κοινού μετώπου απέναντι στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, από την άλλη πλευρά, επιμένει ότι «μια συμφωνία με την Κίνα είναι δυνατή», ενώ αναφερόμενος στον Σι Τζινπίνγκ, τον χαρακτήρισε «φίλο του». Ωστόσο, κατηγόρησε το Πεκίνο ότι «εκμεταλλεύτηκε τις ΗΠΑ για πολύ καιρό», χαρακτηρίζοντας την αύξηση των δασμών ως αναγκαία «αποκατάσταση ισορροπίας». Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιέν, δήλωσε ότι η Κίνα «δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια όταν παραβιάζονται τα δικαιώματά της», προσθέτοντας ότι ο διάλογος παραμένει επιλογή, «αλλά μόνο με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό».

Η κατάσταση φαίνεται να προμηνύει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πιθανότητα ύφεσης να εκτιμάται στο 45%.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Κλήση για απομόνωση του Ισραήλ από τους Δυτικούς

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, καλεί τους Δυτικούς να απομονώσουν οικονομικά και στρατηγικά το Ισραήλ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης στη Γάζα.

Πρόεδρος της Νίκης: Πανηγυρισμοί για το πόρισμα των Τεμπών χωρίς ουσία

Ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, κριτικάρει την αντιμετώπιση του πόρισματος για τα Τέμπη από τη Νέα Δημοκρατία και αναφέρεται στη γενοκτονία των Ποντίων και το πρόβλημα της ακρίβειας.

Η Σημασία του Λύκου στην Πάρνηθα και οι Κίνδυνοι από τη Μεταφορά του

Η σημασία του λύκου στο οικοσύστημα της Πάρνηθας και οι επιπτώσεις της απομάκρυνσής του, με αναφορές στο Γελοουστόουν και τις επιδράσεις στον φυσικό κόσμο.

Στρατηγική Ανάπτυξης Χίου: Το Μέλλον του Νησιού

Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξης, αναλύονται τα δεδομένα που αφορούν την οικονομική δομή, την απασχόληση, τις υποδομές και τον τουρισμό της Χίου, καθώς και οι προοπτικές για το μέλλον του νησιού.