Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και οι γεωπολιτικές προκλήσεις

Η υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου βρίσκεται σε ένα περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον, καθώς οι επιλογές του Αμερικανού προέδρου δημιουργούν «ισορροπία τρόμου» σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Αθήνα διαβεβαιώνει ότι το έργο θα προχωρήσει κανονικά και ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν «στον κατάλληλο χρόνο», παρά τις απειλές και προειδοποιήσεις της Τουρκίας ότι καμία ενέργεια δεν θα γίνει χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Στις τελευταίες εξελίξεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να συμπεριλάβει την Άγκυρα στην προγραμματισμένη περιοδεία του στις χώρες του Κόλπου τον επόμενο μήνα. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια προσπάθεια αποκατάστασης των διμερών σχέσεων, κάτι που έχει σοβαρές επιπτώσεις για τις ισορροπίες στην περιοχή.

Συγχρόνως, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι γίνονται συζητήσεις μέσω των ανοιχτών καναλιών που έχει εγκαταστήσει η Αθήνα με την νέα αμερικανική διοίκηση, σχετικά με την πιθανή πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, οι διπλωμάτες δεν επιθυμούν να εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες στα Ελληνοτουρκικά σε αυτή τη φάση. Οποιαδήποτε ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εφόσον έρθει στο προσκήνιο του Αμερικανού προέδρου, θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μιας «ισορροπημένης» αντίδρασης, που μπορεί να υποτιμήσει τη σημασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Η δήλωση του προεδρικού γραφείου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι τον γνωρίζει και τον εκτιμά, σε συνδυασμό με την θετική αναφορά του στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, ενισχύει την ανησυχία της Αθήνας σχετικά με την στάση του Τραμπ στα σημαντικά θέματα που προβάλλει η Άγκυρα.

Αν και υπήρχαν φήμες ότι οι NAVTEX για τις έρευνες θα εκδίδονταν πριν το Πάσχα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε από τους Δελφούς ότι προγραμματίζονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, καθώς πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί συνεργασία πολλών υπουργείων. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει δεσμευτική ημερομηνία και ότι οι ενέργειες θα γίνουν στον κατάλληλο χρόνο.

Η απόφαση για την επανέναρξη των ερευνών θα ληφθεί σε ανώτατο επίπεδο, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχαν αρμόδιοι υπουργοί και παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν την εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού, δεδομένου ότι η υλοποίηση του έργου είναι υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα, τόσο από οικονομική όσο και από ενεργειακή άποψη.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Διαλειτουργικότητα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου: Νέα εποχή στην ψηφιακή συνεργασία

Η διαλειτουργικότητα μεταξύ των ψηφιακών πορτοφολιών Ελλάδας και Κύπρου, Gov.gr Wallet και Ψηφιακός Πολίτης, ανοίγει νέες προοπτικές για την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρηματιών στις δύο χώρες.

Διαφωνία Τραμπ με Moody’s: Αμερικανική Οικονομία σε Πτώση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διαφωνεί με την απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της αμερικανικής οικονομίας, ενώ το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανοίγει με πτωτική τάση λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ο Τραμπ.

Ποινικές διώξεις για διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων στην Κρήτη

Διώξεις κατά 100 ατόμων για διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων στην Κρήτη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Ένταση στη Γάζα: Τουλάχιστον 52 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού, που ενέτεινε την επίθεσή του στον ρημαγμένο από τον πόλεμο παλαιστινιακό θύλακα. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις διεύρυναν τη χερσαία επιχείρησή τους.