Αντίκτυπος της Τουρκίας στην ελληνική θαλάσσια πολιτική

Η αντίδραση της Τουρκίας στην ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, που έγινε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, δεν προκάλεσε έκπληξη στην Αθήνα. Η γείτονας χώρα αναφέρθηκε στις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και προανήγγειλε την κατάθεση του τουρκικού χάρτη σε διεθνείς οργανισμούς όπως η UNESCO και ο ΟΗΕ, γεγονός που είχε ήδη συζητηθεί στις κλειστές συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμμετέχοντες στο ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, σχετικά με τις πιθανές αντιδράσεις της Τουρκίας. Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Τουρκία επιδιώκει να «νομιμοποιήσει» τον δικό της χάρτη σε διεθνές forum, παρά τις ελληνικές υποχρεώσεις να καταθέσει τους δικούς της χάρτες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η Τουρκία αντέδρασε με «προβλέψιμους» τόνους και δεν εκπλήχθηκε από την κατάθεση των ελληνικών χαρτών, καθώς γνώριζε τις ελληνικές θέσεις. Η αναφορά του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στη Δήλωση των Αθηνών και στην ανάγκη επίλυσης διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, ενισχύει την εκτίμηση ότι οι Τούρκοι δεν θα «υπεραντιδράσουν» στο πεδίο.

«Η κυβέρνηση κλείνει εκκρεμότητες του παρελθόντος και υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα με ουσιαστικό τρόπο», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για καθυστερήσεις στην κατάθεση των σχετικών χαρτών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνεται επίσης μια πολιτική «παγωμάρα» από τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ όσον αφορά την αποτύπωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται σε ρυθμιστικό κείμενο της Ε.Ε. τα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», αναφέρουν αρμόδιες πηγές, τονίζοντας τη σημασία της πλήρους επήρειας της χώρας.

Η χάραξη στις μη οριοθετημένες περιοχές έχει γίνει σύμφωνα με την αρχή της μέσης γραμμής, αλλά δεν συνιστά οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Ο χάρτης περιλαμβάνει τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, με την επισημάνση ότι τυχόν νέες συμφωνίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αποτύπωση.

Η κατάθεση του χάρτη αναμένεται να μην διευκολύνει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, καθώς δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία της επόμενης συνάντησης των δύο χωρών. Παρά τις διαφωνίες, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται χωρίς να γίνονται εκπτώσεις από τις θέσεις της χώρας.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσυνδέσει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό από τη συζήτηση για το καλώδιο Great Sea Interconnector, το οποίο δεν έχει εξεταστεί στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Καταβάλλονται 65.251.000 ευρώ σε 56.107 δικαιούχους από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Συνολικά 65.251.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 56.107 δικαιούχους από τις 7 έως τις 11 Ιουλίου 2025 από το e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τραυματίες από σύγκρουση λεωφορείων στη Βούλα

Σύγκρουση λεωφορείων στη Βούλα: 47 τραυματίες, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα με σοβαρά τραύματα. Δράση από το ΕΚΑΒ σε λιγότερο από 5 λεπτά.

Κριτική στη Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου για τη Βία στον Αθλητισμό

Κριτική και ανάλυση στην διυπουργική συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα κατά της βίας στον αθλητισμό, με επίκεντρο τα σχόλια των υπευθύνων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.