Αναβάθμιση πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από την S&P Global Ratings

Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στη φορολογική συμμόρφωση, γεγονός που, σε συνδυασμό με την ανθεκτική οικονομική της ανάπτυξη, της επιτρέπει να υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Αυτό αναφέρει η S&P Global Ratings στην πρόσφατη αναθεώρηση της αξιολόγησης της χώρας, μετά την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου.

Αν και το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει δύσκολο, οι προοπτικές είναι θετικές. Σύμφωνα με τα κεντρικά σενάρια, αναμένεται ότι ο λόγος καθαρού χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά μέσο όρο 6 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η ταμειακή θέση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προσφέρει ένα σημαντικό μαξιλάρι, το οποίο εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ, καλύπτοντας σχεδόν τρία χρόνια από τις επερχόμενες λήξεις χρέους. Έτσι, η S&P αύξησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «BBB/A-2» από «BBB-/A-3», διατηρώντας σταθερές προοπτικές.

Οι σταθερές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας απορρέουν από τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα, παρά την ύπαρξη υψηλών επιπέδων δημόσιου και εξωτερικού χρέους.

Η S&P Global Ratings αναφέρει ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε νέες αναβαθμίσεις αν παρατηρηθούν σημαντικές βελτιώσεις στις εξωτερικές ανισορροπίες, όπως η μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές και η μείωση του εξωτερικού χρέους, μεγάλο μέρος του οποίου είναι δημόσιο.

Αντίθετα, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να μειωθούν αν παρατηρηθεί σημαντική επιδείνωση στις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας.

Η Standard & Poor’s σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει υπεραποδώσει σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους του 2024, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 3,5% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο από τον αρχικά προϋπολογισμένο στόχο του 2,1%. Αυτή η υπεραπόδοση αποδίδεται κυρίως στις προσπάθειες φορολογικής συμμόρφωσης, οι οποίες αναμένεται να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ανάπτυξη των εσόδων.

Η δημοσιονομική πορεία της χώρας είναι καλά εδραιωμένη, με τις προσδοκίες να διατηρούνται πρωτογενή πλεονάσματα κατά μέσο όρο 2,7% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2025-2028.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Αποστολή επιστολής με υπαινιγμούς για διαφθορά στον ανώτατο δικαστή

Αναζητείται ο αποστολέας επιστολής προς τον ανώτατο δικαστή με υπαινιγμούς για ανταλλάγματα. Κατεπείγουσα προκαταρκτική για το αδίκημα της δωροδοκίας. Πληροφορίες αναφέρουν παρελθόν αποστολέα με τις Αρχές.

Σύλληψη ανηλίκων για ληστείες στον Πειραιά

Αστυνομική επιχείρηση οδήγησε στη σύλληψη δύο ανηλίκων για ληστείες στον Πειραιά, μετά από σειρά παρόμοιων επιθέσεων. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον τρίτο δράστη.

Η Ουκρανία αναλύει την πρόταση για μνημόνιο ειρήνης από τη Ρωσία

Η πρόταση της Ρωσίας για ένα μνημόνιο ειρήνης εξετάζεται από την Ουκρανία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Προκλητικές δηλώσεις από τον Γιαΐρ Γκολάν πυροδοτούν αντιδράσεις στο Ισραήλ

Οι προκλητικές δηλώσεις του Γιαΐρ Γκολάν που αμφισβητούν τις ενέργειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη χώρα, με τον πρωθυπουργό και άλλους πολιτικούς να αντιδρούν έντονα.