Η Αμερικανική Στρατηγική στην Ουκρανία: Δύο Σενάρια και οι Επιπτώσεις τους

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τραμπ, αναφερόμενοι στην πρόσφατη συνάντηση στο Παρίσι με την ουκρανική και ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, εκτόξευσαν νέες προειδοποιήσεις που ενισχύουν την ένταση γύρω από την κατάσταση στην Ουκρανία. Η δήλωση περί αποχώρησης των ΗΠΑ από τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη εάν δεν υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με την αμερικανική προδιάθεση να προτάξει τη δική της στρατηγική αντί να επιδιώξει μια βιώσιμη λύση.

Η αναστάτωση που προκαλεί η στασιμότητα στον πόλεμο στην Ουκρανία έχει γίνει πηγή δυσαρέσκειας για τον Τραμπ, ο οποίος βλέπει την κατάσταση ως απειλή για τις υποσχέσεις του. Από το «τελειώνω τον πόλεμο σε μία ημέρα», έχει περάσει στη νέα υπόσχεση να ολοκληρώσει τις διαδικασίες στις πρώτες 100 ημέρες, με την 30ή Απριλίου να πλησιάζει και τις απαιτούμενες ενέργειες να είναι πολλές.

Η στρατηγική των ΗΠΑ φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από δύο κύρια σενάρια. Το πρώτο περιλαμβάνει αλλαγή στάσης και πίεση προς τη Ρωσία. Η Ουκρανία έχει δεχθεί σημαντική πίεση από τις ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο Ζελένσκι να βρίσκεται σε δύσκολη θέση ανάμεσα στις αμερικανικές πολιτικές. Η αποστολή όπλων και πληροφοριών από τις ΗΠΑ έχει ανασταλεί προσωρινά, ενώ η ρητορική κατά του Ζελένσκι έχει ενταθεί.

Στον αντίποδα, το Κρεμλίνο φαίνεται να έχει αποδεχθεί μία πιο ήρεμη κατάσταση, με τον Τραμπ να επιδιώκει επαφές με τον Πούτιν και να εξετάζει την πιθανότητα να επαναφέρει την επιθετική ρητορική. Όμως, εάν οι ΗΠΑ επιλέξουν να επαναλάβουν πιέσεις στη Μόσχα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου, πλήττοντας την οικονομία της Ρωσίας και πιθανώς και της Κίνας, κάτι που θα μπορούσε να εντείνει την επιθετικότητα της Ρωσίας στα πεδία μάχης.

Το δεύτερο σενάριο προτείνει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να θεωρείται κυρίως ευρωπαϊκό ζήτημα. Ο Τραμπ έχει υπογραμμίσει την προτίμησή του να αφήσει τους Ευρωπαίους εταίρους να αναλάβουν την ευθύνη της κατάστασης, περιορίζοντας τις αμερικανικές εμπλοκές. Αυτή η επιλογή θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω δυσκολίες και στην Ευρώπη, καθώς η Ρωσία θα μπορούσε να εντείνει την επιθετικότητά της.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Η Meta υιοθετεί τις ελληνικές θέσεις για την ψηφιακή ενηλικίωση

Η Meta υιοθετεί τις ελληνικές θέσεις για την ενιαία ψηφιακή ηλικία ενηλικίωσης, προστασία ανηλίκων και επαλήθευση ηλικίας σε ψηφιακές υπηρεσίες.

Προκλήσεις και Προοπτικές στον Ελληνικό Αμπελώνα

Ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης στον ελληνικό αμπελώνα, με προβλέψεις για το μέλλον και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Προτάσεις για ανάπτυξη και ανανέωση του τομέα.

Προγράμματα ΔΥΠΑ για Επανένταξη Ανέργων και Κρατουμένων

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης υλοποιεί προγράμματα για την επανένταξη ανέργων και κρατουμένων στην αγορά εργασίας, παρέχοντας επαγγελματική κατάρτιση και στήριξη στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, εκθέτει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τις προκλήσεις στα θαλάσσια σύνορα και τις επενδύσεις σε λιμένες και υποδομές.