Τρία Σενάρια για τον Αντίκτυπο της Εμπορικής Πολιτικής Τραμπ

Ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings έχει καταρτίσει τρία σενάρια σχετικά με την εμπορική πολιτική του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, την οποία χαρακτηρίζει «ανορθόδοξη». Ο Alvise Lennkh-Yunus, επικεφαλής του οίκου για τις αξιολογήσεις χωρών, προειδοποιεί ότι η εφαρμογή των δασμών θα μπορούσε να προκαλέσει το μεγαλύτερο σοκ στο εμπόριο των τελευταίων 100 χρόνων, με σοβαρές συνέπειες για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Ακόμα και αν ο Τραμπ αποφασίσει να αποσύρει τους δασμούς, η εμπιστοσύνη στις παλιές συμμαχίες και εφοδιαστικές αλυσίδες δεν θα αποκατασταθεί εύκολα, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμες οικονομικές ζημιές.

Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που περιβάλλει τις ενέργειες του προεδρικού γραφείου, ο Scope προτείνει τρία σενάρια ενόψει της αναθεώρησης των προβλέψεων για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Το πρώτο σενάριο, αυτό των «δασμών light», υποθέτει ότι οι δασμοί αποτελούν το μέγιστο όριο και σημείο εκκίνησης για διαπραγματεύσεις. Ο συνδυασμός των προσπαθειών των άλλων χωρών για κατευνασμό και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία νέα ισορροπία, με ήπια αύξηση του προστατευτισμού, χωρίς σοβαρές ζημιές στο εμπόριο.

Στο δεύτερο σενάριο, που σχετίζεται με την εκδήλωση εμπορικού πολέμου, οι δασμοί παραμένουν μόνιμοι, οδηγώντας σε αντίμετρα από τις μεγάλες οικονομίες και μείωση της παγκόσμιας ζήτησης. Σε αυτή την περίπτωση, οι ΗΠΑ αναμένονται να βρεθούν σε ύφεση το 2025, με αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Το τρίτο και πιο απαισιόδοξο σενάριο περιγράφει μία σοβαρή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, όπου οι δασμοί παραμένουν και επιβάλλονται ανταποδοτικοί δασμοί. Η κυβέρνηση Τραμπ ενδέχεται να προχωρήσει σε περιορισμούς στη μετακίνηση κεφαλαίων, οδηγώντας σε κατάρρευση του παγκοσμίου εμπορικού συστήματος και απώλεια εμπιστοσύνης στο δολάριο.

Ο Scope υπογραμμίζει ότι ο τελικός αντίκτυπος στην ανάπτυξη και άλλους οικονομικούς δείκτες εξαρτάται από την αντίδραση των εμπορικών εταίρων και τις εσωτερικές αδυναμίες των χωρών πριν το εμπορικό σοκ.

Η Κίνα, το Μεξικό, ο Καναδάς και η Γερμανία είναι οι χώρες πιο εκτεθειμένες στις εξαγωγές σε δολάρια, ενώ το Βιετνάμ, ο Καναδάς, η Ιρλανδία και η Ταϊλάνδη είναι πιο ευάλωτες σε όρους ΑΕΠ.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Οριακή κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας: Η ανθρωπιστική κρίση κλιμακώνεται

Η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας κλιμακώνεται, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να διατρέχουν άμεσο κίνδυνο επιβίωσης.

Η προειδοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας Ολλανδίας για την ανάγκη μετρητών στα νοικοκυριά

Η Κεντρική Τράπεζα Ολλανδίας προειδοποιεί τα νοικοκυριά να διατηρούν μετρητά στο σπίτι για τρεις ημέρες, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για κυβερνοεπιθέσεις και γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Πυρκαγιά στην Αλμυροπόταμος Ευβοίας: Κινητοποιήθηκαν 40 πυροσβέστες και αεροσκάφη

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή της Αλμυροπόταμος στην Ευβοία. Κινητοποιήθηκαν 40 πυροσβέστες, αεροσκάφη και εθελοντές για την κατάσβεσή της.

Ο Ρούμπιο αποφεύγει να χαρακτηρίσει “εγκληματία πολέμου” τον Πούτιν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, αποφεύγει να χαρακτηρίσει "εγκληματία πολέμου" τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εστιάζοντας στη διαπραγμάτευση του τέλους του πολέμου στην Ουκρανία.