Η πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έφερε σημαντικές εξελίξεις στην αποτρεπτική ισχύ της χώρας και την εγχώρια επιχειρηματικότητα. Εγκρίθηκε η απόκτηση της τέταρτης φρεγάτας FDI (Belharra) από το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών για την περίοδο 2025-2036, ο οποίος προβλέπει τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ για τα επόμενα δώδεκα χρόνια.
Στην παρούσα συγκυρία, που χαρακτηρίζεται από σημαντικές γεωπολιτικές μεταβολές και προκλήσεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα, η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης γίνεται επιτακτική ανάγκη. Αυτό θέτει νέα θεμέλια στο αμυντικό δόγμα και επιταχύνει τις διαδικασίες ανάπτυξης αμυντικών συστημάτων από την ελληνική ιδιωτική πρωτοβουλία.
Ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, και ο Γάλλος ομόλογός του, Σεμπαστιάν Λεκορνί, υπέγραψαν σύμβαση για την προμήθεια 16 πυραύλων Exocet, ενισχύοντας περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Η ανάπτυξη ελληνικών οπλικών συστημάτων συνδέεται άμεσα με το ευρωπαϊκό πακέτο των 800 δισ. ευρώ για τον επανεξοπλισμό της Ε.Ε., γνωστό ως «Re-Arm Europe». Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν τη δημιουργία μιας αποκλειστικά ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, αποκλείοντας τρίτες χώρες όπως οι ΗΠΑ, Ισραήλ και Κίνα, ενώ η συμμετοχή της Τουρκίας παραμένει μη αποδεκτή από την ελληνική πλευρά.
Η συνεργασία των ελληνικών εταιρειών με μεγάλες διεθνείς εταιρείες, ακόμα και αν αυτές προέρχονται από τρίτες χώρες, προσφέρει νέες ευκαιρίες στην Αθήνα. Η ανάγκη για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται ακόμη πιο επιτακτική λόγω της «μνημονιακής καθήλωσης» της προηγούμενης 15ετίας, κατά την οποία υπήρξε σημαντική έλλειψη σε παραγωγή και προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην «υπαρκτή απειλή» που προέρχεται από την τουρκική επιθετικότητα, γεγονός που οδήγησε στον προγραμματισμό ενός Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ). Ο προγραμματισμός αυτός αποτυπώνει τις τρέχουσες ανάγκες και τις αναγκαίες προσαρμογές στη φύση του πολέμου, που πλέον έχει εισέλθει στην ψηφιακή εποχή.
Το 12ετές εξοπλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης προγραμματίζει την διάθεση περισσότερων από 25 δισ. ευρώ σε τέσσερις βασικές κατευθύνσεις, με στόχο έως το 2030 να έχει διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο στην αντιμετώπιση απειλών, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, με οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας και την εικόνα μιας άτρωτης χώρας.