Η προσοχή είναι στραμμένη στην Κωνσταντινούπολη, καθώς έρχεται η «ιστορική μέρα» που έχει υποσχεθεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την ερχόμενη Πέμπτη, οι Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολόντιμιρ Ζελένσκι θα συναντηθούν για πρώτη φορά από την έναρξη της σύγκρουσης το 2022, με σκοπό τη συζήτηση για τον τερματισμό του πολέμου.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και μπορεί να συνοψιστεί στη φράση «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη». Ο Ζελένσκι ανησυχεί ότι ο Πούτιν ενδέχεται να τον παρασύρει σε μια άνευ όρων εκεχειρία, επιβάλλοντας επαχθείς όρους ή προσπαθώντας να αποδείξει ότι η Ουκρανία δεν επιθυμεί την ειρηνική λύση, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό της αμερικανικής βοήθειας.
Από την πλευρά του, ο Πούτιν έχει το δικό του φόβο: ότι ο Ζελένσκι θα χρησιμοποιήσει μια εκεχειρία για να ανασυνταχθούν οι ουκρανικές δυνάμεις. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρακολουθούν με ανησυχία, φοβούμενοι ότι οποιαδήποτε συμφωνία προταθεί από τον Πούτιν μπορεί να προκαλέσει ρήγμα στη Δύση.
Δεδομένα δείχνουν ότι οι πρώτες ενδείξεις ρήγματος άρχισαν να εμφανίζονται από την Ουάσινγκτον, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη στήριξή του προς τη ρωσική πλευρά, προτρέποντας το Κίεβο να αποδεχτεί την πρόταση για διαπραγματεύσεις χωρίς κατάπαυση του πυρός.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά από συνάντηση με τον Ζελένσκι, απαίτησαν 30ήμερη εκεχειρία, προειδοποιώντας για μεγάλες κυρώσεις εάν η Ρωσία αγνοήσει το τελεσίγραφο. Η αντίδραση του Τραμπ, που ζήτησε από την Ουκρανία να αποδεχθεί αυτή την πρόταση «άμεσα», θεωρήθηκε ως προδοσία από τους Ευρωπαίους.
Η συμμετοχή του Πούτιν σε συνομιλίες παραμένει αβέβαιη, καθώς έχει χαρακτηρίσει τον Ζελένσκι «δικτάτορα» και έχει αρνηθεί μέχρι τώρα να τον συναντήσει. Παρ’ όλα αυτά, ο Πούτιν προτείνει διαπραγματεύσεις χωρίς εκεχειρία, εστιάζοντας στα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης, με την ελπίδα να οδηγηθούν τελικά σε μια ειρηνική λύση.