Έρευνα: Μόλις το 0,001% του θαλάσσιου πυθμένα έχει εξερευνηθεί τα τελευταία 70 χρόνια

Οι άνθρωποι έχουν παρατηρήσει οπτικά λιγότερο από το 0,001% του παγκόσμιου θαλάσσιου πυθμένα τα τελευταία 70 χρόνια, ποσοστό που αντιστοιχεί σε έκταση περίπου το ένα δέκατο του μεγέθους του Βελγίου. Αυτό διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Science Advances”.Ο ωκεανός υφίσταται τις κύριες επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και ενώ είναι πολλά γνωστά για τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην επιφάνεια της θάλασσας και τα ρηχότερα νερά, λιγότερα είναι κατανοητά για την επιρροή της στον βαθύ ωκεανό, δηλαδή σε βάθος μεγαλύτερο των 200 μέτρων.Οι ερευνητές συνέκριναν 43.681 καταγραφές από αποστολές υποβρυχίων από το 1958 και μετά σε 14 χώρες, 120 Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) και την ανοιχτή θάλασσα. Στην καλύτερη περίπτωση, τα δεδομένα κατέγραψαν το 0,001% του θαλάσσιου πυθμένα.Η έρευνα εντοπίζει ότι υπάρχουν γεωγραφικές ανισότητες στα συλλεχθέντα δεδομένα, καθώς οι περισσότερες παρατηρήσεις έχουν γίνει εντός 200 ναυτικών μιλίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι ίδιες τρεις χώρες, καθώς και η Γαλλία και η Γερμανία, είχαν πραγματοποιήσει μαζί το 97,2% όλων των καταδύσεων. “Αυτό το μικρό και μεροληπτικό δείγμα είναι προβληματικό όταν επιχειρείται ο χαρακτηρισμός, η κατανόηση και η διαχείριση ενός παγκόσμιου ωκεανού”, σημειώνουν οι συγγραφείς.Οι υπολογισμοί τους δείχνουν ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 100.000 χρόνια για να απεικονιστεί ο θαλάσσιος πυθμένας in situ. “Αυτές οι εκτιμήσεις καταδεικνύουν ότι χρειαζόμαστε μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο εξερευνούμε και μελετούμε τον παγκόσμιο βαθύ ωκεανό”, καταλήγουν.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Τραμπ επικοινωνεί με Ζελένσκι: Συζήτηση για αεροπορική άμυνα και αμυντική παραγωγή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την ανάγκη ενίσχυσης της αεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και της από κοινού αμυντικής παραγωγής, σύμφωνα με πληροφορίες από τον αμερικανικό ιστότοπο Axios.

Ο Πρωθυπουργός Mητσοτάκης για το Άγιον Όρος: Πνευματική Ακτινοβολία και Εθνική Ευθύνη

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης αναφέρεται στο Άγιον Όρος ως φάρο πνευματικότητας και ανακοινώνει μέτρα οικονομικής στήριξης και προστασίας της μοναστικής πολιτείας.

Πυρκαγιά στον Άγιο Δημήτριο: Εξέλιξη και Αντίδραση

Ενημέρωση για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Άγιο Δημήτριο στο Κορωπί, με αναφορά στις εξελίξεις και την αντίδραση των αρμόδιων αρχών.

Πρόταση δυσπιστίας κατά της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Αντιδράσεις και Αντιπαραθέσεις

Ανάλυση των αντιδράσεων και αντιπαραθέσεων σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας κατά της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με βάση τις δηλώσεις της Πάολα Πινό, εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν.