Η εξέλιξη της κοινωνίας μας προς την καινοτομία αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ευημερία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο του συνεδρίου “Δημογραφικό 2025”, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε τη σημασία της καινοτομίας στη ζωή των νέων, εστιάζοντας στη θεματική ενότητα “Η Νέα Γενιά στην Αγορά Εργασίας: Οικονομική Ανεξαρτησία, Καινοτομία και Δημογραφικό”.
Ο κ. Καλαφάτης ανέφερε πως η καινοτομία απαιτεί πρωτοποριακές σκέψεις και προσφέρει προστιθέμενη αξία. Με την ενσωμάτωση της καινοτομίας στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, όπως με την εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ρομποτικής, δημιουργούνται ευκαιρίες ανάπτυξης που προσελκύουν τους νέους. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται ενισχύουν τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας για τη δημιουργία οικογένειας.
Ο Υφυπουργός επεσήμανε την αναγκαιότητα της επιχειρηματικότητας ως βασικού παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης. Με τη δημιουργία ευνοϊκού οικονομικού περιβάλλοντος, προσφέρονται ευκαιρίες βελτίωσης των συνθηκών ζωής και δημιουργίας οικογενειών για τους πολίτες. Η οικονομική σταθερότητα και η δημιουργία θέσεων εργασίας συμβάλλουν στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος.
Στο πλαίσιο των πολιτικών του υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με προγράμματα όπως το “Ερευνώ – Καινοτομώ” και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων. Με τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών όπως το ELEVATE Greece, δημιουργούνται ευκαιρίες για τους νέους στον κλάδο της επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Καλαφάτης επισήμανε τη σημασία της σύγκλισης μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης, καθώς και της περιφερειακής σύγκλισης. Με πρωτοβουλίες όπως η έκθεση Alexpo στην Αλεξανδρούπολη και τη συνεργασία μεταξύ περιφερειών, προάγεται η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και η εφαρμογή των ερευνητικών αποτελεσμάτων στη βιομηχανία δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία στη χώρα μας.
Τέλος, με αναφορά στη Διάσκεψη της Σορβόννης και το θέμα “Choose Europe for Science”, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας μέσω της επιστήμης και της καινοτομίας. Η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων επιτρέπει την εφαρμογή των επιστημονικών εξελίξεων στην βιομηχανία και τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων και θέσεων εργασίας.