Άτομα που λαμβάνουν εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα έχουν 23% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένου εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “European Heart Journal”.
Η προστατευτική δράση του εμβολίου διαρκεί έως και οκτώ χρόνια και είναι ιδιαίτερα έντονη για τους άνδρες, τα άτομα κάτω των 60 ετών και όσους έχουν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
Η μελέτη περιέλαβε 1.271.922 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω που ζούσαν στη Νότια Κορέα. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για τη χρονική περίοδο από το 2012 και μετά, σχετικά με το εάν οι άνθρωποι έλαβαν εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα και συνδύασαν αυτά τα δεδομένα με στοιχεία για την καρδιαγγειακή τους υγεία και δεδομένα για άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία, όπως η ηλικία, το φύλο, ο πλούτος και ο τρόπος ζωής.
Το εμβόλιο περιείχε μια εξασθενημένη μορφή του ιού της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα. Η προστατευτική δράση ήταν ισχυρότερη τα δύο έως τρία πρώτα χρόνια μετά τη χορήγηση του εμβολίου, αλλά διήρκεσε έως και οκτώ χρόνια.
Η μελέτη έδειξε ότι μεταξύ των ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο υπήρχε 23% χαμηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων συνολικά, με 26% χαμηλότερο κίνδυνο μείζονων καρδιαγγειακών επεισοδίων (εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή θάνατος από καρδιακή νόσο), 26% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και 22% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Ο καθηγητής Ντονγκ Κέον Γιον από το Kyung Hee University College of Medicine της Σεούλ, στη Νότια Κορέα, υπογραμμίζει ότι “η μελέτη μας υποδηλώνει ότι το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου, ακόμη και σε άτομα χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου.”
Ο ίδιος τονίζει ότι “αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες μελέτες που παρακολούθησαν έναν υγιή γενικό πληθυσμό για περίοδο έως και δώδεκα ετών”. Προσθέτει, όμως, ότι “καθώς αυτή η μελέτη βασίζεται σε έναν ασιατικό πληθυσμό, τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για όλους τους πληθυσμούς.”
Σε επόμενη φάση, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να μελετήσει τον αντίκτυπο του ανασυνδυασμένου εμβολίου για να διαπιστώσει εάν έχει παρόμοια οφέλη.