Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί αν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη για διαπραγματεύσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, για μια ειρηνευτική συμφωνία.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που αυτή η επίσκεψη δεν πραγματοποιηθεί, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφωνήσει να επιβάλουν πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα. Επίσης, απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο κατάσχεσης ρωσικής περιουσίας στην Ευρώπη, καθώς θεωρεί ότι αυτό δεν συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο.
Ο Μακρόν επισήμανε την ανάγκη τερματισμού των εχθροπραξιών και την ανάγκη για διαπραγματεύσεις που θα διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η δημιουργία ενός ισχυρού ουκρανικού στρατού είναι η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας για το Κίεβο ενάντια σε ενδεχόμενες ρωσικές επιθέσεις.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δυνατότητα αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων από τη Γαλλία, τη Βρετανία και άλλες χώρες κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, εάν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία και απόφαση του ΟΗΕ.
Σε ερώτηση για την αύξηση των δαπανών άμυνας, αναφέρθηκε στην αύξηση από 32 σε 50 δισ. ευρώ και στην ανάγκη για ισχυρότερο γαλλικό στρατό. Επίσης, αναφέρθηκε στην πυρηνική αποτροπή της Γαλλίας, υπογραμμίζοντας την ευρωπαϊκή διάσταση της και την αρμοδιότητα του προέδρου στο θέμα αυτό.
Τέλος, αναφέρθηκε στη σταδιακή μείωση των αμερικανικών συμφερόντων στην Ευρώπη και τη σημασία της συνεργασίας της Ευρώπης με τις ΗΠΑ.
Μακρόν: Όχι δημοψήφισμα για το συνταξιοδοτικό
Κατά τη συνέντευξή του, ο Μακρόν απέρριψε την ιδέα δημοψηφίσματος για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και υπογράμμισε τη σημασία της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της Γαλλίας.
Αναφέρθηκε στην αύξηση του δημόσιου χρέους λόγω της πανδημίας, αλλά τόνισε ότι αυτές οι κρατικές δαπάνες προστάτεψαν την παραγωγική ικανότητα και την απασχόληση.
Δεν απέκλεισε τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά επεσήμανε ότι αυτό δεν θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Επίσης, αντιτάχθηκε στην αύξηση της φορολόγησης των μεγάλων κληρονομιών, υπογραμμίζοντας την υψηλή φορολογία στη Γαλλία και την προσπάθειά του να παρέχει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να αυξάνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Καταδίκη της πολιτικής του Ισραήλ στη Γάζα
Ο Μακρόν καταδίκασε τις δράσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου στη Λωρίδα της Γάζας χαρακτηρίζοντάς τις ως “ντροπή” και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο κυρώσεων κατά του Ισραήλ, με αναθεώρηση της οικονομικής συμφωνίας με την ΕΕ.
Τονίζοντας την ανθρωπιστική κρίση, αποκλείει την χρήση όρου “γενοκτονία” για την πολιτική του Ισραήλ και υπογραμμίζει τη σημασία της ανθρωπιστικής διάστασης του ζητήματος.
ΦΩΤΟ: EPA