Διπλωματικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη

Η πρώτη διπλωματική συνάντηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μετά το 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, παρά τις πολλές προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει. Οι ενθαρρύνσεις του Ταγίπ Ερντογάν και οι ενέργειες των ΗΠΑ φαίνεται να έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση αυτή.

Η διάρκεια των συνομιλιών δεν αναμένεται να υπερβεί εκείνη της προηγούμενης χρονιάς. Το κύριο θέμα που θα εξεταστεί είναι αν η Ρωσία θα αποδεχθεί την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών, χωρίς όρους.

Με βάση την εμπειρία από την πρώτη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη το 2022, οι προσδοκίες για θετικά αποτελέσματα είναι περιορισμένες. Η Ρωσία φαίνεται να θεωρεί τη νέα συνάντηση συνέχεια της προηγούμενης και, συνεπώς, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ελάχιστες.

Στην πρώτη συνάντηση, η Ρωσία είχε ζητήσει την απομάκρυνση του Ζελένσκι και την άνευ όρων παράδοση της Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί αντέτειναν και κατάφεραν όχι μόνο να αποκρούσουν τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά και να προχωρήσουν σε αντεπίθεση.

Εάν η νέα επαφή καταλήξει σε αδιέξοδο, θα πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη αποτυχία των αμερικανικών προσπαθειών να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Αν οι απαιτήσεις της Ρωσίας παραμείνουν αμετάβλητες, το σενάριο της αποτυχίας είναι αναπόφευκτο.

Η Ρωσία, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, επαναδιαπραγματεύθηκε υπό διαφορετικούς όρους. Η πίεση προς τον Πούτιν έχει μειωθεί, ενώ η πίεση προς τον Ζελένσκι έχει αυξηθεί. Οι ρωσικές απαντήσεις στις αμερικανικές προτάσεις ειρήνης αναμένονται με ενδιαφέρον από την Ουάσιγκτον.

Ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Εμιράτα, δήλωσε πως οποιαδήποτε πρόοδος απαιτεί τη δική του συμμετοχή. Αυτές οι δηλώσεις υποδηλώνουν την πίεση που αισθάνεται σχετικά με την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο παρόν, η κατάσταση γύρω από τον πόλεμο παραμένει περίπλοκη και καμία πλευρά δεν φαίνεται ικανή να επιβάλει τις επιθυμητές λύσεις. Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αλλάξει ρυθμό, ούτε με την παρέμβαση τρίτων, όπως η Τουρκία ή η Κίνα.

Η Ρωσία έχει χαράξει έναν στρατηγικό χάρτη δράσης που συνδυάζει το κόστος και τα πιθανά οφέλη.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Νέες ηγεσίες στον Άρειο Πάγο και την Εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου

Ανακοινώθηκαν οι νέες ηγεσίες στον Άρειο Πάγο και την Εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου, με τον Κωνσταντίνο Τζαβέλλα και την Αναστασία Παπαδοπούλου να αναλαμβάνουν κρίσιμες θέσεις.

Δραματική κατάσταση στην Καρύστου: Εκκένωση στους Τσακαίους λόγω πυρκαγιάς

Δραματική κατάσταση στην Καρύστου με εκκένωση στους Τσακαίους λόγω πυρκαγιάς και ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η Ελευθερία και η Αλήθεια στην Εορτή της 4ης Ιουλίου

Ανάλυση της εθνικής εορτής της 4ης Ιουλίου μέσα από την πνευματική και θρησκευτική οπτική του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Η Χαμάς ανακοίνωσε στους μεσολαβητές ότι αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός στη Γάζα, με ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας.