Στον 10ο σταθμό του, στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης βρέθηκε κυβερνητικό κλιμάκιο, συνεχίζοντας τις επί τόπου διαβουλεύσεις για την Εθνική Στρατηγική Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Η Ξάνθη βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές αναπτυξιακές προκλήσεις, ενώ διαθέτει πολύ ενδιαφέρουσες δυνατότητες που μπορούν να συμβάλουν στη σταδιακή οικονομική της ανάκαμψη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Η οικονομία της παρουσιάζει ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης με τη σταδιακή αύξηση του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας από το 2020, καθώς και τη μεγαλύτερη αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στην Περιφέρεια κατά 31% (2018-2023).
Με τη συνεργασία της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των τοπικών φορέων, η Ξάνθη μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να προσανατολιστεί προς μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ξάνθης αποτελεί μια κοινή δέσμευση συνεργασίας για τις προτεραιότητες της περιοχής, με συνολικό σχέδιο άνω των 940 εκ. Euro που περιλαμβάνει υποδομές και πολιτικές με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Ξάνθης προχωρούν σημαντικά έργα υποδομών που θα βελτιώσουν τη θέση της περιοχής στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας.
Στον τομέα του Πολιτισμού εκτελούνται εργασίες για την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, ενώ στον τομέα της Υγείας υλοποιούνται έργα αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας.
Συνολικά, η Ξάνθη βρίσκεται σε δυναμική πορεία ανάπτυξης με πολλές πρωτοβουλίες και επενδύσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.