Στην Τουρκία διεξάγονται σήμερα συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και της τριάδας των ευρωπαϊκών χωρών – Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Αυτές οι συνομιλίες έρχονται σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη.
Η διεθνής συμφωνία του 2015, γνωστή και ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, που είχε υπογραφεί από μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, αποτελούσε το πλαίσιο για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την χαλάρωση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Ωστόσο, η απόσυρση των ΗΠΑ το 2018 αλλάξε τα δεδομένα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει αυστηρότερες προϋποθέσεις.
Οι πιέσεις από τον Λευκό Οίκο έχουν ενταθεί, με τον Τραμπ να επιμένει σε μια νέα συμφωνία. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως πλησιάζουν σε κάποιον συμβιβασμό, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης αναλάβει δράση, με τη δυνατότητα ενεργοποίησης της ρήτρας “snapback” για την επαναφορά των κυρώσεων. Ωστόσο, όλες οι πλευρές φαίνεται να αναζητούν έναν τρόπο εξομάλυνσης της κατάστασης.
Ο κίνδυνος παγκόσμιας κρίσης είναι προφανής, με τον Ιράν να υπογραμμίζει την προθυμία του να βρει λύση με την Ευρώπη. Η εξέλιξη των γεγονότων θα διαμορφώσει το μέλλον των σχέσεων στη Μέση Ανατολή.
Οι προσπάθειες για ειρηνική λύση συνεχίζονται, με την ελπίδα ότι η διπλωματία θα επικρατήσει πάνω στις αντιθέσεις και τις αντιδράσεις.