Για άλλη μια φορά, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Τουρκίας, δεν καταγράφηκε κανένα ουσιαστικό βήμα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ρωσία παρουσίασε μια πρόταση στην Ουκρανία, η οποία δεν έδωσε ουσιαστικά περιθώρια αποδοχής, καθώς περιλάμβανε την άνευ όρων παράδοση ουκρανικών εδαφών. Παράλληλα, η πρόταση για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός δεν είχε τύχη, καθώς η Μόσχα δεν επιθυμεί αυτή την κίνηση, κάτι που είναι σαφές εδώ και καιρό. Το Κρεμλίνο δεν συμμετείχε ουσιαστικά στην αμερικανική πρωτοβουλία και, όταν πιέστηκε να συμμετάσχει σε διάσκεψη σε τρίτη χώρα, το έκανε με σκοπό να υπονομεύσει οποιαδήποτε ελπίδα για μια ειρηνική λύση.
Στη δεύτερη διάσκεψη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, οι συμμετέχοντες κατάφεραν μόνο να συμφωνήσουν στην ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων πολέμου. Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει σε πολλές τέτοιες ανταλλαγές μέσω στρατιωτικών διαύλων.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ευθύνη για το νέο ναυάγιο δεν βαραίνει αποκλειστικά τη Ρωσία. Από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, η προσέγγισή του απέχει από αυτή του Τζο Μπάιντεν. Ο Τραμπ πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να επιστρέψει στη θέση που είχε πριν από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, και θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν δεν απαιτεί συγκεκριμένο πλαίσιο, αλλά μόνο προσωπικές σχέσεις.
Ο Τραμπ συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η Ρωσία θα πρέπει να εστιάσει σε σοβαρότερα ζητήματα αντί να αναλώνεται σε μάχες. Ωστόσο, η Ρωσία διαθέτει ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο και υπό την ηγεσία του Πούτιν έχει αποδείξει την ικανότητά της να διαχειρίζεται τις διεθνείς σχέσεις με επιτυχία.
Ο Τραμπ έχει απειλήσει με νέους οικονομικούς δασμούς κατά της Ρωσίας, αλλά αυτή η απειλή δεν ασκεί ουσιαστική πίεση. Αν οι ΗΠΑ στοχεύσουν εκ νέου τη ρωσική ενέργεια, η κατάσταση μπορεί να γίνει δύσκολη για το Κρεμλίνο, αλλά η απόσταση ανάμεσα στις προθέσεις και τις πράξεις παραμένει μεγάλη.
Ο Τραμπ φαίνεται να έχει κατανοήσει ότι θα χρειαστεί να συναντηθεί με τον Πούτιν αν θέλει να προχωρήσει σε απτές λύσεις. Ωστόσο, οι σύμβουλοί του τον προειδοποιούν ότι μια τέτοια συνάντηση χωρίς τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή.
Είναι πιθανό ο Τραμπ να ακολουθήσει μια προσέγγιση παρόμοια με αυτή που χρησιμοποίησε για τους δασμούς στην Κίνα, δηλώνοντας ότι η Ρωσία έχει ξεπεράσει τα όρια και εκμεταλλεύεται την αμερικανική προσέγγιση ως αδυναμία. Αυτή η νέα κλιμάκωση θα μπορούσε να επαναφέρει στη Ρωσία το αφήγημα ότι “όλη η Δύση μας επιβουλεύεται και πρέπει να αντισταθούμε”.
Ο Τραμπ έχει αποδείξει ότι διαθέτει τα μέσα για να επιτεθεί, και ίσως αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς μια κατάσταση που θα διαφέρει από την τρέχουσα σκοτεινή περίοδο του πολέμου.