Η προσωρινή συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας την περασμένη Κυριακή για τη μείωση των δασμών στο μεταξύ τους εμπόριο σε σχέση με τα ακραία επίπεδα που διαμορφώθηκαν τον Απρίλιο έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τις διεθνείς αγορές.
Οι επενδυτές είδαν τη συμφωνία αυτή ως μία θετική εξέλιξη που μειώνει την αβεβαιότητα και τη ζημιά για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και συνολικά για την παγκόσμια οικονομία, η οποία στενάζει από τον εμπορικό πόλεμο του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.
Οι μετοχές επιτάχυναν την ανάκαμψή τους, με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI να έχει ξεπεράσει σημαντικά το επίπεδο που είχε στις 2 Απριλίου, όταν ο Τραμπ είχε ανακοινώσει τους “ανταποδοτικούς” δασμούς για όλες σχεδόν τις χώρες.
Οι αγορές, βέβαια, έχουν συνήθως μία τάση αισιοδοξίας, παραβλέποντας κινδύνους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το ξέφρενο ράλι των μετοχών μετά την εκλογή του Τραμπ, αν και ήταν γνωστό από τότε ότι βασικός πυλώνας της πολιτικής του θα ήταν η επιθετική δασμολογική πολιτική.
Οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν από τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση των δασμών που προβλέπει η συμφωνία για ένα διάστημα 90 ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου θα αναζητηθεί μία μονιμότερη λύση.
Για να επανέλθουμε στο εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας, το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα υπάρξει κάποια μόνιμη συμφωνία μέσα στο επόμενο τρίμηνο που θα παγιώνει την προσωρινή συμφωνία της Γενεύης ή αν έχουμε άλλους δασμολογικούς συντελεστές μετά τη λήξη της τρίμηνης αναστολής.