Η εβδομάδα που πέρασε ήταν γεμάτη από σύγχυση, εικασίες και προσδοκίες, με την υποτιθέμενη σημαντική συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καταλήγει σε αποτυχία. Ο Πούτιν αρνήθηκε να συμμετάσχει και ο Ζελένσκι τον ακολούθησε, αποδεικνύοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν καμία προοπτική.
Η πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών μετά από τρία χρόνια δεν οδήγησε σε κανένα αποτέλεσμα, εκτός από την ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων πολέμου, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρία χρόνια.
Παρά τις περιορισμένες εξελίξεις, η γενικότερη κατάσταση γύρω από το Ουκρανικό παραμένει τεταμένη. Ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να διατηρήσει τις προσπάθειες για μία άμεση λήξη του πολέμου. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Πούτιν, με σκοπό να συζητήσουν την πιθανότητα εκεχειρίας.
Στην ανάρτησή του στα social media, ο Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση αυτή θα είναι παραγωγική και θα καταλήξει σε μία ανακοίνωση για εκεχειρία, προκειμένου να σταματήσει αυτός ο «πολύ βίαιος πόλεμος». Σημαντική ήταν και η τηλεδιάσκεψη του Τραμπ με ηγέτες Ευρωπαϊκών χωρών, όπου τονίστηκε η ανάγκη για άνευ όρων εκεχειρία και σοβαρή συμμετοχή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις.
Η επικείμενη τηλεφωνική συνομιλία ακολουθεί τις άκαρπες συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη και τις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις με τη χρήση drones κατά πόλεων όπως το Κίεβο και το Ντονέτσκ.
Η ρωσική πλευρά παρουσίασε μια πρόταση που προϋποθέτει την άνευ όρων παράδοση ουκρανικών εδαφών, ενώ η προοπτική κατάπαυσης του πυρός για 30 ημέρες δεν φαίνεται να έχει τύχη, καθώς η Μόσχα δεν επιθυμεί αυτή την κίνηση. Το Κρεμλίνο δεν έδειξε διάθεση να συμμετάσχει σοβαρά στις διαπραγματεύσεις και η συμμετοχή του σε μια διάσκεψη σε τρίτη χώρα φαίνεται ότι είχε στόχο να ανατρέψει οποιαδήποτε ελπίδα για πρόοδο.