Για το θέμα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και σχολιάζοντας το ενδεχόμενο προσφυγής κατασκευαστών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου τόνισε ότι η κυβέρνηση, όπως σέβεται τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), έτσι θα σεβαστεί και τις όποιες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εάν προκύψει ζήτημα.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha: «Τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας είχαμε κανονιστική ασάφεια, πολυνομία και αυθαιρεσία, μια πραγματικότητα που δεν επέτρεπε να έχουμε ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό. Σήμερα δημιουργούνται 227 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και 18 Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία θα οδηγήσουν στο να έχουμε πολεοδομικό σχεδιασμό στο 80% της χώρας μας».
«Η ιστορική αυτή μεταρρύθμιση ολοκληρώνεται με την κωδικοποίηση για πρώτη φορά της πολεοδομικής νομοθεσίας, αλλά και με την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.
«Μέσα σε αυτή την κανονιστική ασάφεια, το υπουργείο έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει ασφάλεια δικαίου, ώστε να γνωρίζει ο κάθε ιδιοκτήτης και ο κάθε κατασκευαστής τι ισχύει και τι δεν ισχύει, ενισχύοντας έτσι την οικοδομική δραστηριότητα», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Παπασταύρου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων και στις αποφάσεις του ΣτΕ το 2005, το 2017 και το 20219, να ακυρώσει τη δυνατότητα που είχε δοθεί από το 1985 στους Νομάρχες να οριοθετούν οικισμούς.
«Από τους 10.000 οικισμούς της χώρας, υπάρχουν 150 οικισμοί σε Ρέθυμνο και Πήλιο στους οποίους το ΣτΕ ακύρωσε τα όρια που είχαν θέσει οι Νομάρχες, με αποτέλεσμα εκεί να μην μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες», ανέφερε ο υπουργός.
«Για πρώτη φορά έχουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό για το πως θα οργανώσουμε τις θάλασσές μας και την ανθρώπινη δραστηριότητα σε αυτές. Είναι κάτι που το οφείλουμε στις επόμενες γενιές», κατέληξε ο κ. Παπασταύρου.