Από το μεσημέρι της Τρίτης, ο Χρήστος Μαυρίκης βρίσκεται υπό κράτηση από την Αστυνομία, έπειτα από καταγγελία ανώτατου δικαστικού λειτουργού ότι προσπάθησε να τον χρηματίσει προκειμένου να παρέμβει σε εκκρεμή δίκη για τη διεκδίκηση 100 στρεμμάτων στην περιοχή του Παπάγου. Ο Μαυρίκης, γνωστός από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που συγκλόνισε την πολιτική σκηνή το 1993, συνελήφθη στο σπίτι του στα Σπάτα, καθώς αναζητείτο στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Αμέσως μετά την καταγγελία, διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα. Η υπόθεση διαβιβάστηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αριστείδη Κορρέα, για να διερευνηθεί η τέλεση του αδικήματος της απόπειρας δωροδοκίας δικαστή.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Χρήστος Μαυρίκης είχε στο παρελθόν καταδικαστεί το 1997 για απόπειρα δωροδοκίας της σημερινής προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, όταν εκείνη ήταν ανακρίτρια σε υπόθεση λαθρεμπορίας πετρελαίου. Τότε είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 12 μηνών.
Ο Μαυρίκης είχε γίνει διάσημος ως «εθνικός κοριός» στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν αποκάλυψε ότι συμμετείχε σε παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών πολιτικών προσώπων. Χρησιμοποιούσε μεθόδους που περιλάμβαναν την τοποθέτηση «κοριών» στα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, σε μια εποχή που δεν υπήρχε κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα.
Η τεχνολογία που χρησιμοποιούσε περιλάμβανε συνδετήρια καλωδίων για την ταυτόχρονη παρακολούθηση των συνομιλιών. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι οι κρίσιμες συνομιλίες παραδίδονταν στο γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επίσης υπήρξε θύμα των υποκλοπών, είχε κατηγορήσει τον Μαυρίκη για εκβιασμό, υποστηρίζοντας ότι παραδέχθηκε τις υποκλοπές για να βρει «καλό αγοραστή» για το υλικό των συνομιλιών του.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισε σοβαρές προκλήσεις μετά τις αποκαλύψεις του Μαυρίκη, οι οποίες προκάλεσαν πολιτικό σάλο. Η αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά και η ίδρυση της Πολιτικής Άνοιξης έφεραν ακόμη περισσότερες δυσκολίες στην κυβέρνηση, με τον Μητσοτάκη τελικά να παραιτείται.
Ο Μαυρίκης υποστήριξε ότι δρούσε κατ’ εντολή του Νίκου Γρυλλάκη, στενού συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού. Η παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών πολιτικών προσώπων όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου και στελεχών του ΠΑΣΟΚ ήταν μέρος της δράσης του.
Το 1998, ο Χρήστος Μαυρίκης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών για σειρά αδικημάτων που σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών, μεταξύ άλλων για απόπειρα εκβίασης και παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνικών επικοινωνιών.